{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena sjednica Doma naroda PSBiH

F
29.1.2009. u 18:09
0
0
Završena sjednica Doma naroda PSBiH
0
Završena sjednica Doma naroda PSBiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagač Zajednička sigurnosno-obavještajna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.
Predloženim izmjenama i dopunama predviđa se da poslanici u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda PSBiH u obavljanju svojih dužnosti imaju pristup tajnim podacima svih stepena tajnosti bez sigurnosnih provjera.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji je predložila Zajednička sigurnosno-obavještajna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a kojim se briše odredba kojom je bila regulirana obaveza sigurnosnih provjera članova Zajedničke komisije.

Delegati su usvojili i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH. Predloženom dopunom od obaveze plaćanja RTV takse oslobađaju se domaćinstva-vlasnici prijemnika, čiji je najmanje jedan član domaćinstva osoba koja je trajno izgubila vid, što se dokazuje na osnovu potvrde koju izdaju nadležna tijela za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja.

Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, a usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH.

Dom naroda je imenovao Mirka Vukovića za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda ostalih.

Nije prihvaćen zahtjev Vijeća ministara da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH razmatra po hitnom postupku, pa će predloženi zakon biti razmatran u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

Delegati su prihvatili zaključak kojim se od Ministarstva prometa i komunikacija BiH traži informacija u vezi s dodjeljivanjem međunarodnih dozvola za prijevoz tereta (CEMT dozvola) domaćim prijevoznicima za 2009.

Zbog nedoumica u vezi s procedurom glasanja, razmatranje i izjašnjavanje o nekoliki zakonskih prijedloga prolongirano je za neku od narednih sjednica na kojoj će biti prisutna sva tri člana Kolegija Doma, jer današnjoj sjednici nije prisustvovao član Kolegija Mladen Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: