Sarajevo
0

Završena sjednica Doma naroda PSBiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagač Zajednička sigurnosno-obavještajna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama predviđa se da poslanici u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda PSBiH u obavljanju svojih dužnosti imaju pristup tajnim podacima svih stepena tajnosti bez sigurnosnih provjera.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji je predložila Zajednička sigurnosno-obavještajna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a kojim se briše odredba kojom je bila regulirana obaveza sigurnosnih provjera članova Zajedničke komisije.

Delegati su usvojili i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH. Predloženom dopunom od obaveze plaćanja RTV takse oslobađaju se domaćinstva-vlasnici prijemnika, čiji je najmanje jedan član domaćinstva osoba koja je trajno izgubila vid, što se dokazuje na osnovu potvrde koju izdaju nadležna tijela za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja.

Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, a usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH.

Dom naroda je imenovao Mirka Vukovića za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda ostalih.

Nije prihvaćen zahtjev Vijeća ministara da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH razmatra po hitnom postupku, pa će predloženi zakon biti razmatran u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.

Delegati su prihvatili zaključak kojim se od Ministarstva prometa i komunikacija BiH traži informacija u vezi s dodjeljivanjem međunarodnih dozvola za prijevoz tereta (CEMT dozvola) domaćim prijevoznicima za 2009.

Zbog nedoumica u vezi s procedurom glasanja, razmatranje i izjašnjavanje o nekoliki zakonskih prijedloga prolongirano je za neku od narednih sjednica na kojoj će biti prisutna sva tri člana Kolegija Doma, jer današnjoj sjednici nije prisustvovao član Kolegija Mladen Ivanić.