BiH
0

Završena sjednica Doma naroda PSBiH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji u 2006. godini 25 državnih institucija.

Prihvaćen je i Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji BHRT-a za 2005. i 2006. godinu. Delegati su usvojili i izvještaj Komisije za finansije i budžet Doma naroda koja je razmatrala ovaj revizorski izvještaj, te zaključke koje je komisija predložila.

U izvještaju Komisije se, između ostalog, navodi da Izvještaj Ureda za reviziju o poslovanju BHRT-a obiluje velikim brojem primjedbi koje se odnose na nezakonitosti i nepoštivanje propisa i procedura uobičajenih u poslovanju javnih preduzeća, te da je poslovanje BHRT-a za 2005. i 2006. godinu dobilo negativno mišljenje.

U jednom od zaključaka se navodi da Dom naroda smatra da Izvještaj o reviziji BHRT-a za 2005. i 2006. godinu treba uputiti Tužilaštvu BiH.

Također, Dom smatra da je negativno mišljenje Ureda za reviziju dijelom posljedica neprimjenjivanja zakona, dijelom ponašanja Upravnog odbora, a dijelom ponašanja menadžmenta.

Jednim od zaključaka se od BHRT-a zahtijeva da odmah pristupi otklanjanju nedostataka po revizorskom izvještaju, kao i da u roku od 30 dana dostavi Komisiji za finansije i budžet Doma naroda plan za otklanjanje nedostataka iz revizorskog izvještaja. Od BHRT-a se zahtijeva i da tromjesečno izvještava navedenu komisiju o dinamici otklanjanja uočenih nedostataka.

Delegati su danas potvrdili imenovanje Ahmeda Žilića za člana Upravnog odbora Javnog RTV servisa BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Između ostalog, primljena je k znanju Informacija o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u 2006. godini.

Dom naroda je usvojio Rezoluciju o borbi protiv nasilja nad ženama u porodici. Donesena je i Odluka o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH te data saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija.