{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena sjednica Doma naroda FBiH, odgođeno izjašnjavanje o prodaji vakufskih stanova

F
27.11.2007. u 19:35
0
0
Završena sjednica Doma naroda FBiH, odgođeno izjašnjavanje o prodaji vakufskih stanova
0
Završena sjednica Doma naroda FBiH, odgođeno izjašnjavanje o prodaji vakufskih stanova
Na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu prolongirano je izjašnjavanje delegata o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.
Ovim tekstom se predviđa da nosioci stanarskog prava u stanovima koji su svojevremeno nacionalizirani od vakufa, legata i zadužbuna mogu otkupljivati te stanove isto kao i ostali nosioci stanarskog prava u FBiH dosad, a da raniji vlasnici, u ovom slučaju vakufi, legati i zadužbine, mogu dobiti zamjenske stanove ili finansijsko obeštećenje.

Izjašnjavanje Doma naroda o ovom tekstu je odgođeno da bi u međuvremenu predlagač zakona, Federalna vlada, dostavila svoje mišljenje o amandmanima koje je danas na ovaj tekst podnio Klub delegata Bošnjaka.

Amandmanima se traži da se finansijsko obeštećenje može dati ranijim vlasnicima samo ako oni pristanu na to te da Vlada finansira iz federalnog budžeta izgradnju novih zamjenskih stambenih jedinica ako općine nemaju odgovarajuću zamjensku imovinu za ranije vlasnike. Izgradnja mora biti u istoj općini i istoj građevinskoj zoni u kojoj je nacionalizirani stan. Klub Bošnjaka smatra da se jedino tako mogu pravično obeštetiti raniji valsnici - vakufi, legati i zadužbine i najavio je da će pokrenuti proceduru glasanja prema vitalnom nacionalnom interesu ako zakon ostane u sadašnjoj formi, koja, prema mišljenju ovog delegatskog Kluba, uopće nije primjenjiva u praksi.

Za razliku od ovog zakona, Dom naroda se na današnjoj sjednici izjašnjavao i prihvatio nacrt dokumenta Federalne vlade pod nazivom Politika privatizacije državnog kapitala u Federaciji BiH s Programom prioritetnih razvojnih projekata u FBiH. Dokument je odobren uz brojne delegatske primjedbe i sugestije.

Vlada u njemu ističe da privatizacija u Federaciji BiH u osnovi treba da bude ubrzana te predviđa prelazak na tržišno privređivanje privatizacijom ukupnog državnog kapitala većeg od 51 posto, kao i razvoj primarnog i sekundarnog tržišta kapitala.

Prihvaćen je i Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji Javnog preduzeća (JP) Željeznice Federacije BiH d.o.o Sarajevo za period 1. januar 2008. do 31. decembra 2012. godine. Ovaj tekst odobren je 21. novembra i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, ali u formi prijedloga, kako ga je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada. Današnjim vraćanjem u formu nacrta, daljnja procedura zakona je nešto usporena.

Prema Vladinom obrazloženju, 179,8 miliona KM je potrebno za finansijsku konsolidaciju Željeznica Federacije BiH, što podrazumijeva i izmirivanje dijela obaveza nastalih na osnovu kredita.

Današnja sjednica Doma naroda trajala je veoma dugo, pa su u kasnim poslijepodnevnim satima bez mnogo rasprave delegati dali saglasnost na Statut Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Prihvatili su također Izvještaj o izvršenju budžeta Federacije BiH za period januar-august 2007. godine.

Zbog podrške ubrzanom razvoju, ostvarenje prihoda od privatizacije strateških preduzeća treba da bude oko četiri milijarde KM, navela je Vlada. Donošenje zakona o kontroli privatizacije je propratni akt čije donošenje ona također predlaže u ovom materijalu.

Program razvoja preduzetništva i obrta u Federaciji BiH te Stanje razvijenosti i prijedlog mjera za rast i razvoj malog i srednjeg preduzetništva u Federaciji BiH drugi je Vladin dokument koji je danas također odobrio Dom naroda.


Sjednica je završena u 18.45 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: