{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena sigurnosna konferencija u Minhenu

F
FENA
6.2.2006. u 10:25
0
0
Završena sigurnosna konferencija u Minhenu
0
Završena sigurnosna konferencija u Minhenu
Evropa i Sjedinjene Države će u vezi s iranskom nuklearnom krizom nastupati jedinstveno, a Njemačka će pojačano raditi na produbljavanju saradnje na sigurnosnom planu kako sa SAD-om, tako i s Ruskom Federacijom, poručeno je sa 42. sigurnosne konferencije koja je u nedjelju okončana u Minhenu.
"Evropska unija, Rusija i SAD trebaju jedni druge, a njih treba cijeli svijet", izjavio je posljednjeg dana konferencije njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier. On je pritom istaknuo da je Rusija "neizbježan partner" u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov je istaknuo da je Rusija "pouzdani partner" ali da Zapad mora prestati s dvoličnostima kada je u pitanju ruski angažman u Čečaniji.

"Kada se na koalicijske trupe u Iraku izvrši napad, onda je to terorizam, a kada čečenski teroristi udare u Rusiji, onda je to iskaz težnje čečenskog naroda za slobodom", naglasio je Ivanov.

Američki senator John Mc Cain je prije toga, obraćajući se sudionicima koferencije, kritizirao rusku politiku u Čečeniji te pozvao Zapad na bojkot samita G-8 koji bi se ovog ljeta trebao održati u Sankt Peterburgu.

Jedna od važnijih tema konferenicje bila je i kriza u svezi s iranskim atomskim programom. Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u svom pozdravnom govoru osudila smjer Teherana, prenijele su agencije.

"Teheran je, to nažalost moram reći, bahato prešao crvenu liniju, i mi moramo pod svaku cijenu spriječiti razvijenje iranskoga nuklearnog programa", istakla je njemačka kancelarka Angela Merkel prvog dana konferencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: