{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena sigurnosna konferencija u Minhenu

F
6.2.2006. u 10:25
0
0
Završena sigurnosna konferencija u Minhenu
0
Završena sigurnosna konferencija u Minhenu
Evropa i Sjedinjene Države će u vezi s iranskom nuklearnom krizom nastupati jedinstveno, a Njemačka će pojačano raditi na produbljavanju saradnje na sigurnosnom planu kako sa SAD-om, tako i s Ruskom Federacijom, poručeno je sa 42. sigurnosne konferencije koja je u nedjelju okončana u Minhenu.
"Evropska unija, Rusija i SAD trebaju jedni druge, a njih treba cijeli svijet", izjavio je posljednjeg dana konferencije njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier. On je pritom istaknuo da je Rusija "neizbježan partner" u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov je istaknuo da je Rusija "pouzdani partner" ali da Zapad mora prestati s dvoličnostima kada je u pitanju ruski angažman u Čečaniji.

"Kada se na koalicijske trupe u Iraku izvrši napad, onda je to terorizam, a kada čečenski teroristi udare u Rusiji, onda je to iskaz težnje čečenskog naroda za slobodom", naglasio je Ivanov.

Američki senator John Mc Cain je prije toga, obraćajući se sudionicima koferencije, kritizirao rusku politiku u Čečeniji te pozvao Zapad na bojkot samita G-8 koji bi se ovog ljeta trebao održati u Sankt Peterburgu.

Jedna od važnijih tema konferenicje bila je i kriza u svezi s iranskim atomskim programom. Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u svom pozdravnom govoru osudila smjer Teherana, prenijele su agencije.

"Teheran je, to nažalost moram reći, bahato prešao crvenu liniju, i mi moramo pod svaku cijenu spriječiti razvijenje iranskoga nuklearnog programa", istakla je njemačka kancelarka Angela Merkel prvog dana konferencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: