BiH
17

Završena sanacija dijela krova Historijskog muzeja BiH

Klix.ba
Krov poslije sanacije
Krov poslije sanacije
Početkom augusta završeni su sanacioni radovi na dijelu krova (tzv. kubusa) Historijskog muzeja u Sarajevu, za koje je Posebni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa putem Ambasade SAD-a u BiH donirao 66.850 američkih dolara.

Nosilac svih aktivnosti je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Historijskim muzejom. Ugovorom koji je potpisan u aprilu 2015. godine između Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ambasade SAD-a u BiH, definirane su aktivnosti i vrsta radova. Nakon provedenih tenderskih procedura, izrada projekta restauracije krova povjerena je Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a izvođenje građevinskih radova firmi Neimari d.o.o. iz Sarajeva.

Historijska građevina – Zgrada muzeja revolucije (Zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine) u Sarajevu posjeduje visoku ambijentalnu i historijsku vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Marijin Dvora u Sarajevu.

Krov prije sanacije
Krov prije sanacije

Objekat je plod stvaralačkog izraza poznate zagrebačke škole arhitekture i predstavlja jednu od najznačajnijih izvedbi u oblasti savremenog stvaralaštva druge polovine XX vijeka Bosne i Hercegovine i šire, kada se osjetio veliki privredni zamah, koji je utjecao i na oblasti kulture, odnosno arhitektonskog stvaralaštva. Radovi na izgradnji muzeja počeli su 1959. godine, a završeni su 1963. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 6. do 8. novembra 2012. godine donijela je Odluku kojom se Historijska građevina – Zgrada muzeja revolucije (zgrada Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine) u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Proteklih decenija objekat Historijskog muzeja BiH nije imao adekvatno tekuće i investiciono održavanje da bi se mogle otkloniti štete nastale u ratu 1992-95, kao i posljedice "zamora" materijala (krov je prokišnjavao i nisu radile instalacije grijanja, sa fasada otpadaju kamene ploče...). Početkom 2012. godine obilne snježne padavine su dodatno pogoršale stanje posebno krovne konstrukcije. Hitnom intervencijom spriječeno je njeno urušavanje iznad glavnog izložbenog prostora, međutim prokišnjavanje objekta nije zaustavljeno.

Završeni radovi na sanaciji dijela krova, odnosno kubusa, spriječit će dalje propadanje objekta, a u cilju trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika, potrebno je provesti i ostale konzervatorsko-restauratorske radove, odnosno radove tekućeg održavanja.

"Želimo da istaknemo da ovaj projekat predstavlja značajan doprinos za identitet grada Sarajeva, te doprinos očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine. Osim njegove važnosti sa aspekta provođenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, on predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlade SAD-a koja se odvija putem Ambasade SAD u Sarajevu", saopćeno je iz Komisije.