BiH
0

Završena rasprava o sadržaju novog grba RS-a

FENA
Komisija za simbole Republike Srpske raspravljat će na narednoj sjednici o konačnom prijedlogu kriterija i završenom prijedlogu za novi grb RS-a, a trebalo bi i da se utvrdi da li će za novo rješenje biti raspisan konkurs ili direktan poziv za izradu grba.

Predsjedavajući ove komisije Igor Radojičić kazao je u izjavi novinarima da je na današnjoj sjednici okončana rasprava o kriterijima za grb RS-a, a radi se o širokoj listi koja je uključivala oko 20 potencijalih elemenata.

"Članovi Komisije su iznijeli prijedloge šta žele da vide u novom grbu, ali još postoji objektivan problem da ono što jedni smatraju za sadržinu koja bi trebala predstavljati njihov narod ne prihvataju ostala dva naroda", kazao je Radojičić i dodao da postoji uzajamna sumnjičavost prema pojednim simbolima što je i ključni kamen spoticanja da se dođe do novog rješenja.

On je ponovio da simbolika grba ili zastave BiH ne može biti sadržana u novom rješenju grba RS-a, jer prema postojećem zakonu o grbu i zastavi BiH nema pravnog osnova da se ona koristi u entitetskim obilježjima, odnosno to je isključiva nadležnost BiH.

Radojičić tvrdi i da se na današnjoj sjednici niko od članova Komisije pa ni bošnjački predstavnici nisu izjašnjavali da žele da napuste rad Komisije, odnosno da budu samo posmatrači.

Svi članovi Komisije kako je dodao su aktivno učestvovali u radu, a kako su i najavljivali u radu Komisije više ne učestvuju članovi SDS-a, jer smatraju da se RS ne treba da odrekne sadašnjih simbola.