{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena rasprava o Prijedlogu budžeta BiH

S
16.12.2009. u 16:01
0
0
Završena rasprava o Prijedlogu budžeta BiH
0
Završena rasprava o Prijedlogu budžeta BiH
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković zatražio je vraćanje prijedloga budžeta institucija BiH za 2010. godinu Fiskalnom savjetu, kako bi bio utvrđen novi fiskalni okvir.
U raspravi o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu Živković je ponovio zahtjev SNSD-a da se prijedlog budžeta vrati u okvir koji su utvrdili Savjet ministara BiH i Fiskalni savjet.

Živković je istakao da nije moguće podržati prijedlog budžeta kojim su prekršeni globalni okvir i zakon o Fiskalnom savjetu, a koji je Predsjedništvo BiH utvrdilo preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića.

Prema njegovim riječima, nejasno je odakle treba obezbijediti 24,5 miliona KM za programe povratka izbjeglica i raseljenih, za koliko je Predsjedništvo bez Radmanovićeve saglasnosti povećalo budžetski okvir koji je predložio Savjet ministara.

Za Živkovića je neprihvatljivo i da se iz budžeta BiH godišnje izdvaja 28 miliona KM za najam prostora za institucije BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić rekao je da je za Stranku za BiH Predsjedništvo legitiman i legalan predlagač budžeta, ali da u ovoj stranci smatraju da predloženi budžet ne ispunjava osnovne principe.

"Nije ispunjen princip obezbjeđenja minimalnih sredstava za izvršavanje funkcija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva odbrane, moguće i Suda i Tužilaštva BiH, a u pitanju je i izvjesnost obezbjeđivanja budžetskih prihoda kada su u pitanju sredstva koja treba da obezbijedi Centralna banka BiH", objasnio je Belkić.

Stranka za SDA insistira da se u budžetu BiH za 2010. godinu obezbijedi 35 miliona KM za povratak izbjeglica i raseljenih lica, što je u skladu sa cifrom koju je za ovu namjenu predložilo Predsjedništvo BiH, i predlaže da se to uradi internom preraspodjelom budžetskih sredstava.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković zamjera što u predloženom budžetu nisu predviđena sredstva za pripremu popisa stanovništva, rad antikorupcione agencije, pružanje pomoći državljanima BiH koji su ostali bez posla u Hrvatskoj te rad domaćih sudija i tužilaca u odjeljenjima za organizovani kriminal i korupciju Suda i Tužilaštva BiH.

Ističući da su ovim zaobiđeni pojedini zaključci Parlamenta BiH Novaković je podsjetio da je popis stanovništva obaveza BiH kada je u pitanju približavanje EU, a rad antikorupcione agencije jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima.

Prema riječima Rifata Dolića iz Demokratske narodne zajednice, predloženi budžet nije antikrizni i na osnovu njega moglo bi se pogrešno zaključiti da je stanje u BiH normalno.

"Iz prijedloga budžeta ne može se naslutiti da se u 2010. godini očekuju eskalacija krize i nova otpuštanja radnika", istakao je Dolić.

HDZ BiH spreman je da podrži prijedlog budžeta institucija BiH za 2010. godinu i očekuje da će on biti usvojen do kraja ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: