BiH
0

Završena prva faza izrade projektne dokumentacije za koridor Vc

NINA
Prva faza izrade projektne dokumentacije za koridor Vc je završena, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića.

U izradi dokumentacije, koja sadrži više od 100.000 stranica, u proteklih šest mjeseci bilo je angažirano 400 stručnjaka zaposlenih u konzultantskim firmama u BiH, Hrvatskoj i Italiji.

Prema Terzićevim riječima, još uvijek se ne može reći da Vijeće ministara BiH ima projektnu dokumentaciju s obzirom na to da će biti potrebno određeno vrijeme nakon izbora dionice da bi se dovršila pre-feasibility studija koja će jasno pokazati sve elemente trase i cijene.

Koordinator Vijeća ministra BiH za realizaciju ovog projekta Izet Bajrambašić najavio je da će se na sastanku mješovite komisije BiH i Hrvatska 2. juna u Odžaku razmatrati detalji oko ulaska, odnosno izlaska autoceste iz BiH i utvrditi mikrolokacija prelaza Save.

On je rekao da o tome postoji saglasnost i da su bh. i hrvatski konzultanti u vezi s tim već razmijenili tehničku dokumentaciju. Poslije toga će se, kako je kazao Bajrambašić, raspravljati o južnoj tački koja obuhvata širi prostorni plan.

Projektna dokumentacija dosad obuhvata idejna rješenja trase autoceste, tehničku i ekološku studiju, studiju prometa, te još nekoliko projektno-planskih dokumenata.