BiH
0

Završena posjeta NATO ekspertnog tima Ministarstvu odbrane BiH

FENA
Na početku drugog dana sastanka ekspertnog tima NATO-a i predstavnika Ministarstva odbrane BiH zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš je goste iz Brisela upoznala s dosadašnjim aktivnostima u vezi sa NATO fondom za zbrinjavanje viška personala u OSBiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Kao ključno pitanje navela je i donošenje Odluke Predsjedništva BiH o strukturi i lokacijama u OS BiH. Inače, uglavnom su usuglašene pojedinosti iz Prijedloga odluke i preostalo je još da se ostvari dogovor oko nacionalne zastupljenosti u OSBiH.

U izvještaju Ministarstva odbrane BiH o napretku u razdoblju od posljednje posjete tima iz Brisela navedena je nabavka 1.000 terenskih odora za pripadnike OSBiH, odlazak III rotacije postrojbe za uništavanje NUS-a u Irak, pokretanje NATO fonda za zbrinjavanje viška personala u OS, aktivnosti na uklanjanju viška naoružanja koje se vode sa EUFOR-om, preuzimanje nadležnosti od EUFOR- a na institucije BiH, kao i jačanje međunarodne suradnje.

Predstavnici NATO-a su kao veliki napredak ocijenili potpisivanje Sporazuma o kontroli zračnog prostora između EUFOR-a i Ministarstva za promet i komunikacije BiH.

Govoreći o vojnog kontroli zračnog prostora Direktor direktorata za planiranje snaga u NATO-u Frank Boland je kazao kako će Bosna i Hercegovina sama odlučiti na koji će način vršiti tu kontrolu i zato postoji nekoliko mogućnosti, od bilateralnih aranžmana do vlastitih ulaganja.

Govoreći o konceptu tzv. fiksnih krila načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general pukovnik Sifet Podžić je kazao da će Predsjedništvo BiH imati na stolu kompromisni prijedlog u kojem neće biti "ideje o jakom zrakoplovstvu, ali niti odustajanja od vlastititog zrakoplovstva", odnosno to znači da neće biti zasebne postrojbe fiksnih krila.

Što se težišnih aktivnosti tiče, eksperti NATO-a su informirani kako će najvažnija i najkompleksnija zadaća za MOBiH, a nakon usvajanja Predsjedničke odluke, biti zbrinjavanje viška personala i popuna personala.

Frank Boland bitnijim drži i snažniju prezentaciju reformi obrane pred predstojeće izbore u BiH, kako bi "ljudi vidjeli dugoročni i institucionalni veliki napredak, ali bez izravnog političkog angažmana pripadnika OSBiH."

S tim u svezi, i glavni savjetnik NATO stožera u BiH Rafi Gregorian je ukazao na veliku važnost usvajanja niza pravilnika prije izbora od strane Vijeća ministara, pogotovo, kako je kazao, što ulazimo u vrijeme godišnjih odmora. Na kraju sastanka predstavnici MOBiH su eksperte iz NATO-a upoznali sa zaključcima Radionice o proračunu MOBiH koja je nedavno održana u Bihaću.