BiH
158

Završena policijska akcija "Pravda", slobode lišeno ukupno 15 osoba

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Završeno je privođenje osumnjičenih osoba u velikoj policijskoj akciji "Pravda" koja je rezultat višemjesečnih istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije. Na području BiH slobode je lišeno ukupno 15 osoba koje se sumnjiče za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara.

Na području BiH i Hrvatske izvršeni su pretresi na 60 lokacija, a Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji i sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK).

Značajna saradnja ostvarena je i sa Upravom za organizovani i teški krmininal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Tokom dana privedeno je nekoliko osoba među kojima su bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića Juso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača kao i uposlenica Općine Stari Grad Sarajevo Lejla Cerić.

Slobode su lišeni i bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Tokom dana policijski službenici izvršili su između ostalog pretrese u zgradama Općine Stari Grad, Zavoda za planiranje KS i Općinskom suda Sarajevo dok je hrvatski USKOK pretresao nekretnine donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić u Hrvatskoj.

Privođenje osumnjičenih u prostorije Tužilaštva KS očekuje se tokom sutrašnjeg dana.