BiH
0

Završena peta ekonomijada

FENA
U proteklih pet dana u Sarajevu je održano akademsko-sportsko okupljanje studenata ekonomskih i poslovnih fakulteta iz regiona.

Cilj ovog okupljanja bio je izgradnja mreže studenata ekonomskih i poslovnih fakulteta iz Evrope koji će, kao budući poslovni ljudi, stečena prijateljstva proširiti i na međusobnu poslovnu saradnju promovirajući Sarajevo kao centar okupljanja budućih lidera Evrope.

Kako je saopćeno iz Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, pozivu za učešće na 5. ekonomijadi u Sarajevu odazvali su se fakulteti iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, te studenti iz cijele BiH.

Oko 1.000 mladih ljudi se susrelo u Sarajevu, gdje su imali priliku da se takmiče u okviru akademskog, te sportskog programa, a i da se druže u sklopu intenzivnog sadržaja koji im je omogućen.

Akademski program 5. ekonomijade je imao za cilj jačanje poduzetničkog duha kod studenata poslovnih i ekonomskih fakulteta iz cijele regije, kao i pružanje temeljnih znanja i iskustava iz ove oblasti.

U okviru akademskog programa takmičilo se devet timova. Najbolji su timovi Ekonomskog fakulteta Zenica, Ekonomskog fakulteta Rijeka, te Fakulteta za poslovni menadžment Mostar.

Sportske igre su održane u dvoranama KSC Skenderija i FIS. Odličja su osvojile ekipe - Košarka (m): 1. mjesto - Ekonomski fakultet u Sarajevu, 2. mjesto - Ekonomski fakultet u Zenici, a 3. mjesto American College of Management and Tourism, Dubrovnik (ACMT).

U okviru NightLife programa bili su pripremljeni raznoliki sadržaji. Kao i svake godine mladi ekonomisti su imali priliku sa turističkim vodičima obići grad, kupiti suvenire, a na dan njihovog odlaska su se uputili na olimpijsku planinu Jahorinu.

Promocija bh. kuhinje i tradicionalnih jela je također bilo nešto što je zaokupilo veliku pažnju učesnika.