BiH
0

Završena osma sjednica Doma naroda FBiH, naredna do kraja mjeseca

FENA
Sjednica Doma naroda Paralemnta Federacije Bosne i Hercegovine završena je danas u Sarajevu dogovorom da na narednoj sjednici prva tačka dnevnog reda bude Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Današnja najavljena delegatska rasprava o ovoj materiji je odgođena, što je zatražio federalni premijer Nedžad Branković na molbu Kluba delegata bošnjačkog naroda u ovom Domu.

Predloženim zakonskim tesktom predviđa se da mogu otkupljivati stanove nosioci stanarskog prava koji žive u stanovima nacionaliziranim svojevremeno u bivšoj SFRJ od vakufa, legata i zadužbina. Ranijim vlasnicima, vakufima, legatima i zadužbinama je predviđena zamjenska stambena imovina ili finansijsko obeštećenje. Ovakvim odredbama protivi se Vakufska direkcija u Sarajevu, inisitirajući da vakufi zadrže svoju imovinu, a da sadašnji stanari dobiju zamjensku.

Odgađanje rasprave o ovom aktu Klub Bošnjaka danas je obrazložio zahtjevom da do naredne sjednice delegatima budu dostavljeni podaci o broju i lokaciji zamjenskih stanova koji se predviđaju ranijim vlasnicima. Predsjednik Kluba Bošnjaka Jasenko Tufekčić smatra da se broj zamjenskih stanova mora znati jer je prema Zakonu o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, veliki broj napuštenih stanova dodijeljen šehidskim porodicama i demobilisanim borcima.

Za razilku od ovog teksta, delegati su danas prihvatili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova. Njime se bivišim uposlenicima Ministarstva odbrane FBiH omogućava da završe proceduru otkupa dodijeljenih vojnih stanova.

Vahid Hećo, federalni ministar energije, rudarstava i industrije prezentirao je daans delegatima Informaciju o stanju energetskog sektora Federacije BiH uz Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prestruktuiranje elektroenergetskog sektora BiH/ Federacije BiH.

Kazao je da u FBiH do 2020. godine treba izgraditi osam novih elektroenergetskih objekata - po četiri termoelektrane i hidroelektrane.

U toku je odabir strateškog partnera za ovaj projekt s kojim će se partnerstvo zasnivati na proizvodu, a ne na vlasničkim odnosima, izjavio je ministar i naglasio da se neće mijenjati vlasnički status FBiH u ovoj oblasti.

Prema najavama, naredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH bit će održana krajem novembra.

Kolegij Doma zasjedat će početkom iduće sedmice i odlučiti da li će povodom složene situacije u BiH i zastoja u provođenju reformi biti održana posebna, tematska sjednica Doma ili će ovo pitanje biti kandidirano kao jedna od tačaka dnevnog reda naredne sjednice.

Raspravu u Federalnom parlamentu o ovoj problematici inicirao je danas delegat Saša Magazinović.