{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena osma sjednica Doma naroda FBiH, naredna do kraja mjeseca

F
8.11.2007. u 17:33
0
0
Završena osma sjednica Doma naroda FBiH, naredna do kraja mjeseca
0
Završena osma sjednica Doma naroda FBiH, naredna do kraja mjeseca
Sjednica Doma naroda Paralemnta Federacije Bosne i Hercegovine završena je danas u Sarajevu dogovorom da na narednoj sjednici prva tačka dnevnog reda bude Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.
Današnja najavljena delegatska rasprava o ovoj materiji je odgođena, što je zatražio federalni premijer Nedžad Branković na molbu Kluba delegata bošnjačkog naroda u ovom Domu.

Predloženim zakonskim tesktom predviđa se da mogu otkupljivati stanove nosioci stanarskog prava koji žive u stanovima nacionaliziranim svojevremeno u bivšoj SFRJ od vakufa, legata i zadužbina. Ranijim vlasnicima, vakufima, legatima i zadužbinama je predviđena zamjenska stambena imovina ili finansijsko obeštećenje. Ovakvim odredbama protivi se Vakufska direkcija u Sarajevu, inisitirajući da vakufi zadrže svoju imovinu, a da sadašnji stanari dobiju zamjensku.

Odgađanje rasprave o ovom aktu Klub Bošnjaka danas je obrazložio zahtjevom da do naredne sjednice delegatima budu dostavljeni podaci o broju i lokaciji zamjenskih stanova koji se predviđaju ranijim vlasnicima. Predsjednik Kluba Bošnjaka Jasenko Tufekčić smatra da se broj zamjenskih stanova mora znati jer je prema Zakonu o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, veliki broj napuštenih stanova dodijeljen šehidskim porodicama i demobilisanim borcima.

Za razilku od ovog teksta, delegati su danas prihvatili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova. Njime se bivišim uposlenicima Ministarstva odbrane FBiH omogućava da završe proceduru otkupa dodijeljenih vojnih stanova.

Vahid Hećo, federalni ministar energije, rudarstava i industrije prezentirao je daans delegatima Informaciju o stanju energetskog sektora Federacije BiH uz Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prestruktuiranje elektroenergetskog sektora BiH/ Federacije BiH.

Kazao je da u FBiH do 2020. godine treba izgraditi osam novih elektroenergetskih objekata - po četiri termoelektrane i hidroelektrane.

U toku je odabir strateškog partnera za ovaj projekt s kojim će se partnerstvo zasnivati na proizvodu, a ne na vlasničkim odnosima, izjavio je ministar i naglasio da se neće mijenjati vlasnički status FBiH u ovoj oblasti.

Prema najavama, naredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH bit će održana krajem novembra.

Kolegij Doma zasjedat će početkom iduće sedmice i odlučiti da li će povodom složene situacije u BiH i zastoja u provođenju reformi biti održana posebna, tematska sjednica Doma ili će ovo pitanje biti kandidirano kao jedna od tačaka dnevnog reda naredne sjednice.

Raspravu u Federalnom parlamentu o ovoj problematici inicirao je danas delegat Saša Magazinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: