BiH
0

Završena obuka Tima A Službe za poslove sa strancima

Sarajevo-x.com
Kako bi bila u mogućnosti da odgovori na sve izazove koji se stavljaju pred Bosnu i Hercegovinu na putu evropskih integracja, konkretno u smislu efikasne borbe protiv novih oblika i trendova ilegalnih migracija, Služba za poslove sa strancima u kontinuitetu vrši doedukaciju i usavršavanje svojih kadrova i mehanizama za upravljanje migracijama.

S tim ciljem formiran je i Tim A Službe od najistakuntijih inspektora za strance i službenika osiguranja kojima su danas uručeni certifikati nakon uspješno završene specijalističke obuke, a koju su provodili instruktori Specijalne jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ovom prilikom je naglasio značaj saradnje među sigurnosnim agencijama naše zemlje.

''Ilegalne migracije predstavljaju problem mnogim zemljama u regionu i Evropi, a toga nismo pošteđeni ni mi. Vjerovatno će približavanjem BiH Evropskoj uniji taj problem biti i izraženiji i stoga će ovakve obuke i vježbe biti potrebno kontinuirano provoditi, kao bi se moglo odgovoriti na te izazove'', naveo je ministar Ahmetović.

Ohrabrio je rukovodstvo i uposlene u Službi da nastave raditi u tom pravcu, uz daljnje stvaranje uslova za otkrivanje osoba koje predstavljaju sigurnosni problem, koji krše zakone ili ilegalno borave u našoj zemlji.

''BiH teži članstvu u EU, ali i prije toga želimo postati pouzdan partner zemljama regiona i člancama EU te pokazati da smo spremni da ispunimo zahtjevne uslove koji se pred nas postavljaju, poštujemo ljudska prava, ali istovremeno i da doprinesemo povećanju sigurnosti, ne samo naše zemlje, već i šire. Služba je dala veliki doprinos u tom pravcu i svrstala se u rang visokokvalitetnih evropskih imigracionih agencija'', zaključio je ministar Ahmetović.

Direktor Službe Dragan Mektić naglasio je kako i ova obuka vodi u smjeru povećanja vlastitih kompetencija Službe. Pojasnio je da je Služba do sada u svim složenijim situacijama tražila asistenciju drugih sigurnosnih agencija, prvenstveno Specijalne jedinice SIPA-e.

''Usvajanjem operativno-taktičkih vještina želimo povećati i što više koristiti vlastite kapacitete. I ubuduće ćemo po potrebi koristiti pomoć drugih agencija, ali kroz ovu obuku naš Tim A je u stanju samostalno izvoditi složene operativne i taktičke radnje'', rekao je direktor Mektić.

Direktoru SIPA-e Mirku Lujiću te komandantu Specijalne jedinice SIPA-e Mirsadu Viliću i instruktorima koji su vršili obuku uručene su zahvalnice za iskazani doprinos provođenju specijalistike obuke Tima A inspektora za strance i službenike osiguranja.