BiH
0

Završena obnova fasade na zgradi PSBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Rekonstrukcija i obnova fasade zgrade Parlamentarne skupštine BiH završena je u prošloj sedmici, a u ovoj sedmici će se obaviti interni tehnički prijem, kazao je danas za Fenu sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Aljoša Čampara.

Obnova i rekonstrukcija je trajala oko sedam mjeseci, a koštala je 3,5 miliona maraka.

  • To je donacija vlade Kraljevine Norvšeke u iznosu od 80 posto na osnovu međunarodnog sporazuma i 20 posto je učestvovala država BiH, kazao je Čampara.

U potpunosti je zamijenjen kompletan kamen na zgradi, odnosno kamene površine kojih je oko 5.000 kvadratnih metara, jednostrukih stakala ispred prozora zgrade oko 2.700 kvadratnih metara, rasvjetnih tijela oko 300 komada, spuštenog stropa blizu 1.000 kvadratnih metara...

Čampara je najavio da će uslijediti i obnova trga ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, odnosno kompletno područje oko zgrade kao i ispred Zgrade prijateljstva između BiH i Grčke s kompletnom iluminacijom, rasvjetom, zamjenom kamenih površina, fontanama.

Sredstva su, po njegovim riječima, osigurana u budžetu Parlamentarne skupštine BiH.

  • U toku ove sedmice nadam se da će biti raspisan tender za izbor najboljeg ponuđača. Jednom je bio raspisan, ali zbog nedovoljnog broja ponuda, bile su samo dvije ponude, on je poništen i idemo u drugi krug, kazao je Čampara.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathua je prošle sedmice, tokom razgovora s predsjedavajućim Predstavničkog doma PSBiH Berizom Belkićem i sekretarom Zajedničke službe PSBiH Aljošom Čamparom, kazao da je prezadovoljan urađenim poslom izražavajući nadu da će saradnja dviju zemalja biti nastavljena jačanjem međuparlamentarnih odnosa i drugim oblicima saradnje.