{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Završena najsjevernija dionica autoputa A1 između Svilaja i Odžaka

F
FENA
11.12.2017. u 14:44
229
145
Završena najsjevernija dionica autoputa A1 između Svilaja i Odžaka
229
Deset kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5c, danas je zvanično završeno.
Do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza, ovaj dio je pušten na korištenje lokalnom stanovništvu.

Direktor preduzeća Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić na otvaranju je kazao da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti saobraćaj u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

"Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama evropskih puteva", rekao je Terzić.

Kazao je da na početku godine nije bilo mogućnosti da se dobiju sredstva od EBRD-a bez povećanja akciza.

"Ali smo zajedno s ministrom prometa i komunikacija FBiH Denisom Lasićem, našim nadzornim odborom i unutrašnjim snagama uspjeli da iznađemo sredstva i predfinasiramo dok ne steknemo uslove da EBRD da potpis za sredstva", naglasio je Terzić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je istakao da ovaj dio predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru 5c u BiH te da ima strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa.

"Autocesta na Koridoru 5c će dobiti svoj značaj tek nakon što bude izgrađena u cjelosti, od Bijače do Svilaja, te će tada promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će privući i dio lokalnog i regionalnog prometa", naveo je Lasić.

Lasić je također naglasio važnost mosta Svilaj koji će BiH spojiti s Hrvatskom.

"Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza, koji je u toku, ubrzat će protok roba i putnika između BiH i Hrvatske", potcrtao je Lasić.

Za ovaj infrastrukturni projekat WBIF je prvi put u ovom dijelu Evrope odobrio bespovratna sredstva u visini 17,5 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: