Festival komedije
9

Završena Mostarska liska: Najbolja predstava "Ritina škola", a glumci Jelena Kordić-Kurent i Željko Erkić

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Svečanom dodjelom nagrada "Velike liske" večeras je u dvorani Narodnog pozorišta Mostar zatvoreno 18. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska", koji je na šest dana u grad na Neretvi donio dašak glamura i zdravog humora.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala, koji su činili Almir Imširević, dramski pisac, Marko Misirača, režiser i Velimir Njirić, glumac i režiser, donio je odluku za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, te najboljeg glumca i glumicu.

Najboljom predstavom u cjelini na ovogodišnjem Festivalu uz dodjelu prestižne nagrade Grand Prix proglasio je predstavu "Ritina škola", pozorišta Planet Art Zagreb.

Nagradu je preuzeo glumac i osnivač pozorišta Marko Torjanac kazavši kako je veoma ponosan i sretan, te da je ova nagrada za njih od velikog značaja jer su oni nezavisno pozorište.

"Ova nagrada je veliki i dragocjen vjetar u leđa našem radu", kazao je Torjanac.

Dobitnica "Velike liske" za najbolju glumicu festivala je Jelena Kordić-Kuret za ulogu u prestavi "Ja od jutra nisam stao" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Nagrađena glumica se zahvalila žiriju kazavši kako ju je nagrada iznenadila i obradovala.

"Vjerujem da su najslađe ove nagrade koje najmanje očekujete. Ovu nagradu dijelim sa svojom ekipom, kao autorskom, tako i onim mehanizmom iza scene koji se nikada ne vidi, jer bez dobro uštimanog mehanizma mi smo samo pokušaj", kazala je nagrađena mostarska glumica.

Najboljim glumcem proglašen je Željko Erkić za ulogu bukare u "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja", Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

"Posebna je čast i zadovoljstvo dobiti ovakvu nagradu u Mostaru, jer mogu slobodno da kažem, za nas sve u BiH, Mostar i ljudi ovdje su reper duhovnosti i duhovitosti i dobre komedije. Uvijek kad dolazimo ovdje na festival dolazimo sa nekom vrstom treme kako ćete vi to ovdje prihvatiti, a ovog puta izgleda da je to bilo dobro i hvala vam", kazao je nagrađeni glumac.

Velika liska, nagrada "Ahmet Obradović" za najbolju režiju dodijeljena je Nikoli Pejakoviću za "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Najboljom predstavom prema ocjeni žirija medija u sastavu Rosanda Zovko, Meliha Smajkić i Cvita Kusić je "Pozorište za početnike", Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Žiri publike u sastavu Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić je najboljom proglasio predstavu "Heroj nacije" Narodnog pozorišta Mostar, kojoj je dodijeljena i posebna nagrada "Avazov zmaj".

Međunarodni festival komedije ”Mostarska liska 2021.” održan je u Narodnom pozorištu Mostar u periodu od 23. do 29 septembra, a tokom manifestacije u konkurenciji za prestižnu nagradu odigrano je pet predstava. U konkurenciji su se natjecale predstave "Heroj nacije", Narodnog pozorišta Mostar, "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, "Ja od jutra nisam stao", Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, "Pozorište za početnike", Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, "Ritina škola", pozorišta Planet Art Zagreb i "Sakati Bili sa Inišmana" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nakon svečane dodjele nagrada bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana je održao koncert u čast nagrađenih, čime je zatvoreno 18. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" u Mostaru.