BiH
0

Završena konferencija za koordiniranje pomoći projektima u oblasti odbrane za zemlje jugoistočne Evrope

FENA
Šesta konferencija za koordinaciju pomoći i podrške projektima u oblasti odbrane za države jugoistočne Evrope (The Southeast Europe Clearinghouse - SEEC) završila je rad u petak u Sarajevu.

Posljednjeg dana konferencije, čiji je domaćin bilo Ministarstvo odbrane BiH, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović predstavio je razultate odbrambenih reformi u BiH koji su visoko ocijenjeni od predstavnika NATO-a.

Tokom konferencije izloženi su zahtjevi BiH potencijalnim donatorima koji se prvenstveno odnose na projekte vojne infrastrukture, obuke, projekte unapređenja sigurnosnih standarda, skladišta i municije...

Također, istaknuti su projekti u oblasti komunikacijskih sredstava kao podrška funkciji komande i kontrole nad OSBiH i nekoliko projekta u vezi s edukacijom i obukom - učenjem engleskog jezika.

Istovremeno, inicirani su projekti regionalne saradnje u oblasti vojnog školovanja - obuke za odnose s javnošću, te projekti za uništavanje viškova naoružanja i municije. Ova pitanja bit će predmetom razmatranja radnih grupa i predstavljeni na idućoj konferenciji u decembru u Albaniji.

Konferencija je, kako su istakli učesnici, uspješno organizovana i ispunila je ciljeve u pogledu definiranja prioriteta, identifikacije ponuda za određene oblasti, poboljšanje koordinacije država - donatora i prijateljskih država u pružanju pomoći državama - kandidatima za NATO (Makedonija; Hrvatska i Albanija) i državama članicama "Partnerstva za mir" (Bosna i Hercegovina, Cma Gora i Srbija).

Konferenciji je prisustvovalo više od 100 učesnika iz 24 zemlje, članice NATO-a; i PfP-a, te predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.