BiH
0

Završena konferencija Vlada 2.0

FENA
Posljednjim diskusijama o temi koliko Vlada 2.0 može pomoći građanima i komunikatorima, koliko komunikatori mogu doprinijeti tome da građani čuju poruke Vlade 2.0 te koji su daljnji koraci koji će doprinijeti boljem odnosu predstavnika vlasti i civilnog društva, danas je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu zatvorena Konferencija Vlada 2.0.

Predstavnici vlasti, civilnog sektora, građana i medija u protekla dva dana ponudili su niz mjera putem kojih se komunikacija između navedenih aktera može poboljšati.

"Izuzetno mi je drago što smo ovom konferencijom otvorili dijalog između svih aktera javnog komuniciranja i što smo govorili o izazovima sa kojima se susrećemo. Međutim, ne vidim razlog zbog kojeg se dijalog ne bi nastavio i nakon Konferencije te vas zato podstičem se budete proaktivni i nastavite s tim", istakao je na kraju Konferencije predsjednik Fondacije Dokukino Darko Soković.

Konferenciju je obilježila prezentacija kampanje “Otvorene ideje za Balkan“, u okviru koje će biti podržano više od 20 inovativnih web i mobilnih projekata iz cijele regije koji doprinose smanjenju korupcije i uspostavljaju kvalitetne, stalne komunikacije vlasti s građanima, a najbolji su dobili i novčanu podršku - piše u saopćenju PR executivea.

"Konferencija Vlada 2.0 podvukla je crtu i prikazala što se zanimljivo dešava u sferi online komunikacija i komunikacija građana sa predstavnicima vlasti na prostorima Balkana. S druge strane Vlada 2.0 je otvorila prostor za razgovor ljudi koji isto ili slično razmišljaju, ali rade sa različitih strana, tako da smatram da će upravo razmjena ideja i mišljenja među njima dovesti do poboljšanja odnosa i komunikacija između predstavnika javnog i civilnog sektora", naveo je predsjednik Asocijacije vladinih komunikatora jugoistočne Evrope SEECOM Krunoslav Vidić.

Neke od glavnih konstatacija učesnika su da gotovo sve što znamo, znamo putem medija, a za te informacije nikad ne znamo da li su istinite ili ne, te je zbog toga veoma bitno razviti necenzuriranu komunikaciju na društvenim mrežama jer oni koji ne znaju, ne mogu ni reagirati, piše u saopćenju.