BiH
0

Završena Konferencija o ženskim pravima

FENA
U okviru prvog festivala ženske umjetnosti u BiH PitchWise održana je i konfrenecija " '78 Revisited", na kojoj je razgovarano o počecima ženskog pokreta u SFRJ i njegovoj poziciji danas.

Sa konfrenecije učesnice su poručile: više akcije manje priče, dosta sa lažnim obećanjima, dosta sa demokratijom bez žena, dosta sa zakonima koji se ne primjenjuju, dosta sa gender ublehama, ne damo stečena prava i ženska prava u Parlament!

Nakon dvodnevne sesije, koje je organizirana u okviru festivala PitchWise, žene iz jugoistočne Evrope definirale su oblasti i situacije u kojima su žene diskriminirane.

Nije iznenađujuće da je položaj žena u svim zemljama ovog dijela Evrope opterećen uglavnom istim problemima: nasiljem, nejednakim plaćanjem rada, nejednakim šansama pri zapošljavanju, seksualnim uznemiravanjem na poslu i u školama, nezainteresiranošću vladajućih struktura za zaštitu ženskih prava, diskriminacijom manjinskih grupa, neadekvatnim sankcioniranjem najtežih oblika nasilja i retradicionalizacijom društva na štetu ženskih prava.

Direktorica Centra Žena i društvo, Nada Ler Sofronić koja je učestvovala u kreiranju poziva na akciju, naglasila je da ovu analizu stanja imamo već više od jednu deceniju i kako ona kaže:“ Mi smo dobre dijagnostičarke ali još uvijek ne dovoljno dobre teraputkinje,“ apostrofirajući time važnost aktiviranja pomalo uspavanog Ženskog pokreta koji svoje početke ima još od konferencije DRUG/CA žena, održanoj 1978. godine u Beogradu.

„Ovo za Fondaciju CURE nije samo još jedan projekat. Kroz sve što radimo, pokušavamo nabolje promijeniti društvo u kojem živimo. Zato je važno da na svim problemima koje smo identificirale tokom sesije '78 Revisited radimo trajno i zajedno, a ne od projekta do projekta,“ rekla je Danijela Dugandžić, iz Fondacije CURE.

Ovaj događaj je realiziran zahvaljujući financijskoj i pomoći pri organizaciji koju je osigurala Cooperazione Italiana u Sarajevu u želji da građansko društvo uzme u obzir prava žena u Bosni i Hercegovini i u cijeloj regiji.