{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena konferencija "Kako brže u Evropu"

F
23.10.2009. u 17:04
0
5
Završena konferencija "Kako brže u Evropu"
0
Završena konferencija "Kako brže u Evropu"
Foto: Sarajevo-x.com
Poduzetnici žele raditi, širiti aktivnosti, izvoziti, ali to nisu u mogućnosti zbog različitih pravila i propisa i treba nešto učiniti za poslovne ljude jer su oni uvijek okrenuti budućnosti, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar BusinessEurope Philippe De Buck.
On je na konferenciji za novinare po završetku radne konferencije „Kako brže u Evropu“ poručio da proces pridruživanja EU zahtijeva disciplinu, ali da će se napori na kraju isplatiti.

Članica Evropskog parlamenta Doris Pack je kazala da nepostojanje jedinstvenog tržišta u BiH otežava investiranje, a bez investicija nema radnih mjesta.

„Treba biti više angažmana naših kolega u parlamentu da bi se vlade primorale da barem donesu neke zakone koji će olakšati investicije. Procedure u BiH, posebno u FBiH, teške su zbog odlučivanja na više nivoa vlasti. Ako se BiH želi pridružiti EU, političari moraju raditi na tome da se to izmijeni“, dodala ja Pack.

Domaćin konferencije „Kako brže u Evropu“, koja je održana u četvrtak i petak u Sarajevu, bila je Asocijacija poslodavaca BiH.

Konferencija je okupila poslovne ljude BiH, zapadnog Balkana i EU, te predstavnike vlasti BiH, kao i političke i diplomatske predstavnike.

Cilj konferencije bio je podrška bh. poslovnoj zajednici u usklađivanju prema evropskim strandardima i prilagođavanje novim uslovima na tržištu.

Značajnu podršku organizaciji skupa pružilo je Udruženje poslodavaca Slovenije (ZDS).

Predsjednik tog udruženja i potpredsjednik BusinessEurope Borut Meh naglasio da je saradnja među poduzetnicima i njihovim asocijacijama veoma dobra.

Po njegovim riječima, Slovenija je to iskazala dobrom ekonomskom saradnjom i s dosta velikim investicijama u privredu BiH.

Meh je dodao da se robna razmjena između BiH i Slovenije dosta uravnotežila, čemu su doprinijeli, ne političari već privrednici, koji su našli zajednički jezik.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić je naglasio da je legislativa u BiH često neadekvatna i zastarjela i neusklađena sa zahtjevima tržišne ekonomije i EU.

„U skladu sa sporazumom CEFTA, nemamo uspostavljene institucije za kontrolu kvaliteta i certifikaciju proizvoda, pa zbog toga postoje određeni problemi prilikom izvoza naših proizvoda u EU i zemlje okruženja“, kazao je Bakšić.

On je, između ostalog, ukazao na probleme nepostojanja dijaloga između vlasti, poslodavaca i sindikata na državnom nivou, te neusklađenu legislativu između entiteta.

„To bi trebalo što prije otkloniti i mi ćemo učiniti sve da inicijativama i pritiskom kroz institucije sistema postignemo taj cilj“, dodao je Bakšić.

BusinessEurope je renomirano udruženje koje okuplja poslodavce iz EU s ciljem provedbe reformi koje će osigurati ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, integracije evropakog tržišta, te transparentnost, efikasnost i funkcionalnost EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: