BiH
0

Završena konferencija glavnih tužilaca u BiH

FENA
Dvodnevna, 11. konferencija glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini, koju je organiziralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH), završena je danas usvajanjem zaključaka.

Prvog dana konferencije razmatrane su teme koje se odnose na izvještaje o radu tužilaštava BiH u 2014. godini te borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i rezultate rada tužilaštava na predmetima ratnih zločina.

"Borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma u centru je pažnje bh. društva i tokom konferencije trebamo razmotriti mogućnosti kako da pravosuđe BiH pronađe bolje načine za uspješniju borbu protiv ovih teških društvenih problema", istakao je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Podcrtavajući značaj ove teme, Tegeltija je ukazao i na značaj odnosa sa javnošću u tužilaštvima u BiH, podsjećajući glavne tužioce da rezultati njihovog rada u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, terorizma i u procesuiranju predmeta ratnih zločina, neće biti prepoznati u širokoj javnosti i kod građana, bez njihove javne prezentacije kroz medije.

Fokus drugog dana konferencije bio je na Zakou o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH (FBiH) te korupciji i organiziranom kriminalu u BiH kao sistemskoj pojavi u bh. društvu.

Po završetku konferencije, usvojeno je više od 20 zaključaka među kojima su rješavanje prijava starijih od pet godina, utvrđivanje uzroka blage kaznene politike te aktueliziranje pitanja plata glavnih okružnih i kantonalnih tužilaca, saopćeno je iz VSTV-a BiH.