{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena konferencija "Administriranje islamskih pitanja u sekularnoj državi"

F
19.4.2009. u 19:22
0
3
Završena konferencija "Administriranje islamskih pitanja u sekularnoj državi"
0
Završena konferencija "Administriranje islamskih pitanja u sekularnoj državi"
U Sarajevu je u protekla tri dana, u organizaciji Centra za napredne studije i Foruma za islam u jugoistočnoj Evropi (ISEEF), održana međunarodna konferencija "Administriranje islamskih pitanja u sekularnoj državi: iskustva jugoistočne Evrope".
Više od 20 domaćih i stranih eksperata je tri dana analiziralo stoljetno iskustvo muslimanskih zajednica iz ovog dijela Evrope u organizaciji islamskog vjerskog života u sekularnim državama, saopćeno je u nedjelju iz ISEEF-a.

Prvi dan konferencije profesor doktor Fikret Karčić s Pravnog fakulteta u Sarajevu, Christian Moe, nezavisni istraživač iz Norveške i Cornelija Sorabji, antropolog iz Velike Britanije napravili su uvod u opsežnu temu iskustva upravljanja vjerskim pitanjima u ovom dijelu Evrope sa posebnim osvrtom na BiH.

U nastavku su razmijenjena znanja i iskustva o postojećim modelima organizacije islamskih zajednica kao i alternativnim islamskim strukturama u regionu.

Govorilo se o različitim sufijskim zajednicama koje djeluju paralelno s oficijelnim sunijskim establišmentom. Analizirano je djelovanje muslimanskih ženskih organizacija i grupa, kao i sukobi oko liderskih pozicija unutar vjerskog establišmenta koji su često povezani sa širim političkim konfliktima.

Posljednja sesija bila je posvećena pozitivnoj ulozi islamskih zajednica u prevenciji radikalizacije.

Među učesnicima su bili i Natalie Clayer i Xavier Bougarel iz Francuske, Armina Omerika iz Njemačke, Juan Carlos iz Španije, te istraživači iz BiH, Turske, Bugarske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Prema mišljenju organizatora i učesnika bila je to jedinstvena prilika da se na jednom mjestu susretnu muslimanski teolozi, ljudi iz islamskih obrazovnih institucija i eksperti koji se bave ovom tematikom.

To je, prema mišljenju direktora Centra za napredne studije Ahmeta Alibašića, bila jedinstvena prilika da se položaj muslimana u ovom dijelu svijeta sagleda bez stereotipa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: