BiH
0

Završena kampanja "Zagrljaj podrške", podijeljene zahvalnice

FENA
Sa uručenja mamografa u Višegradu
Sa uručenja mamografa u Višegradu
Prezentiranjem rezultata i podjelom zahvalnica zaslužnima, u Domu mladih u Sarajevu, sinoć je zvanično završena kampanja "Zagrljaj podrške" u okviru koje je urađeno mnogo na podizanju svijesti javnosti o potrebi ranog dijagnosticiranja karcinoma dojke i prikupljen novac za kupovinu dva mobilna mamografa.

Realizacija kampanje "Zagrljaj podrške" počela je u oktobru prošle godine, a sakupljeno je 150.000 KM od kojih je kupljen po jedan mamograf za domove zdravlja u Olovu i Višegradu.

Zahvaljujući toj kampanji umnogome je poboljšan status i pristup oboljelim od karcinoma dojke, a oboljele su otvoreno progovorile o svojoj bolesti. U FBiH je formirana Komisija za onkologiju i ustanovljen registar oboljlih, dok je u RS-u formiran Centar za dojku u kojem radi interdisciplinarni tim. Širom BiH osnovano je niz udruženja koja okupljaju i brinu o osobama oboljelim od karcinoma dojke.

Kampanju "Zagrljaj podrške" organizirali su Asocijacija udruženja za brigu o pacijenticama oboljelim od tumora dojke u BiH i Udruženje onkologa BiH koji će nastaviti s naporima za sistemsko rješavanje statusa pacijentica.

Na sinoćnoj svečanosti uručene su zahvalnice kompanijama, predstavnicima institucija raznih nivoa vlasti, medijima i ostalima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji kampanje "Zagrljaj podrške".

Generalni sponzor kampanje "Zagrljaj podrške" je kompanija Hoffmann la Roche Predstavništvo za BiH, a uspješnoj realizaciji te kampanje umnogome je doprinio angažman javnih ličnosti.