Urbana transformacija
677

Završena izgradnja parka u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, pogledajte kako izgleda

B. R.
Novoizgrađeni park u Kampusu UNSA (Foto: I. Š./Klix.ba)
Novoizgrađeni park u Kampusu UNSA (Foto: I. Š./Klix.ba)
Javnosti je predstavljen novoizgrađeni park u Kampusu Univerziteta u Sarajevu (UNSA), a na kojem je bio zapušten prostor pod smećem i zarastao u korov. Nadležni su istakli da je ovo samo dio potpune urbanističke transformacije ovog dijela grada.

Kantonalni premijer Edin Forto (NS) je napomenuo da su na ovoj lokaciji nekada bile ruševine te da je transformacijom prenamijenjena za sve građane.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj je istakao da je uređenje Kampusa dio programa kojim je 2016. konkurisao za rektora. Podsjetio je da će u sljedećoj fazi uređenja početi izgradnja univerzitetske biblioteke.

"Konačno smo dočekali da uredimo dio Kampusa koji graniči sa glavnom saobraćajnicom te da mu damo ljepši izgled. Treća faza je uređivanje zapadnog dijela Kampusa, a to bi trebalo početi u proljeće. Sretan sam zbog građana koji su se godinama žalili na to što je prostor neuređen i koji je bio potencijalni izvor zaraze, jer je na zapadnom dijelu bila divlja deponija", kazao je.

Škrijelj je naglasio da je proveden tender za gradnju biblioteke, a novac, višemilionski iznos, je osiguran iz Saudijskog fonda.

Načelnik Novog Sarajeva, na čijem prostoru se nalazi Kampus, Hasan Tanović (SDP) je naveo da su uloženi veliki napori da se počne s radovima.

"Bili smo svjedoci višedecenijskog propadanja ovog prostora, jer nije bilo razumijevanja kod ranijih administracija Općine Novo Sarajevo kako sagledati ovaj prostor. Uložili smo veliki napor da otkočimo procese", poručio je Tanović

Ministrica visokog obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić smatra da je ovo dio potpune modernizacije Univerziteta u Sarajevu.

"To znači i njegovo otvaranje prema javnosti. Nadam se da će se ovdje, prije svega, okupljati mladi. Da imamo prostor gdje ćemo sjesti i relaksirati se. Ovaj prostor će za dvije godine potpuno drugačije izgledati", ukazala je.

Nagovijestila je da će biti izabrano pobjedničko rješenje, prema kojem će se nastaviti uređenje ovog dijela glavnog grada, a u čijoj blizini se nalazi i prostor na kojem se nalaze Historijski i Zemaljski muzej, a na kojem bi se trebao graditi Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.