|

FOTO
/
Završena i treća faza sanacije vodopada i korita rijeke Plive

Završena i treća faza sanacije vodopada i korita rijeke Plive
0
S
Sarajevo-x.com
7.12.2011. u 09:15
21
komentara
0

dijeljenja
Radovi na sanaciji vodopada i korita rijeke Plive u Jajcu i zvanično su završeni, a voda je puštena cijelom širinom vodopada.
Vodopad na Plivi nakon treće faze sanacije Vodopad na Plivi nakon treće faze sanacije
Vodopad rijeke Plive u Jajcu jedno je od najvažnijih obilježja Jajca i Bosne i Hercegovine. Nastajao je stvaranjem sedre tokom više od 20.000 godina. Gradnjom hitroelektrane na Plivi 1899. godine dio vode je sa vodopada preusmjeren na hidroelektranu.

Nakon te 1899. godine u pogon je puštena i HE Jajce I 1957. godine zbog čega je jedan od najljepših vodopada u Evropi polako nestajao. Umjesto 40 kubika vode, nakon gradnje hidroelektrane protok vode na vodopadu spao je na sveg tri kubika u sekundi.

U pretposljednji dio sanacije uloženo 3,5 miliona KM U pretposljednji dio sanacije uloženo 3,5 miliona KM
Najveća prijetnja nestanku ovog prirodnog bisera desila se odmah poslije rata u velikoj poplavi Plive. Tih dana preko vodopada je išlo preko 250 kubika vode u sekundi nakon čega je došlo do obrušavanja desnog dijela korita, a postojala je velika mogućnost da se cijeli vodopad obruši i zauvijek nestane.

Vodenice na Plivskim jezerima Vodenice na Plivskim jezerima
U treću fazu sanacije vodopada uloženo je 3,5 miliona KM i urađeni su do sada najsloženiji i najzahtjevniji radovi. U sanaciju je uloženo više od 4.000 kubika betona i 500.000 željeza. Osim betona i željeza, u oblaganje jednog dijela obale kamenom uloženo je nekoliko stotina kubika kamena. Na ovaj način spriječeno je obrušavanje vodopada.

U narednoj fazi sanacije vodopada na Plivi bit će uređeno oko 150 metara obale rijeke Vrbas ispod vodopada, izrađeni pristupni putevi, okolica vodopada te postavljena signalizacija, klupe i korpe za smeće.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...