Trnava
0

Završena ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na mjesnome groblju u Trnavi, nedaleko od Nove Gradiške, završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničkoga grobišta koje je nastalo asanacijom terena nakon vojno-redarstvene akcije Bljeska.

Ekshumaciju je vodila Uprava za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske, a u skladu s procedurom, nalog je izdao mjerodavni Županijski sud u Slavonskome Brodu, a na ekshumaciji su bili i stručni promatrači iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministra, pukovnik Ivan Grujić podsjetio je kako se ekshumacija obavlja radi utvrđivanja identiteta stradalih osoba i predaje njihovih posmrtnih ostataka obiteljima te radi utvrđivanja pravnih i povijesnih činjenica.

"Prema sadašnjim saznanjima, u grobištu ima civila, žena i malodobnih osoba, ali više će se moći reći kada se obavi obrada posmrtnih ostataka te identifikacija i utvrđivanje uzroka i mehanizama smrti", rekao je pukovnik Grujić, dodajući da se zato "u ovome trenutku ne može govoriti koje su nacionalnosti žrtve ni na koji su način stradale".

Sva grobišta koja su nastala nakon Bljeska i Oluje smještena su u okvirima groblja i napravljena su u skladu sa Ženevskim konvencijama, rekao je, dodajući kako je od ukupnog broja žrtva iz tog razdoblja dosad ekshumirano oko 70 posto, a identificirano oko 60 posto.

Nakon obrade posmrtnih ostataka iz danas ekshumiranoga grobišta izvješće će biti predano i mjerodavnome Županijskom državnom odvjetništvu, koje treba odlučiti ima li u slučaju elemenata kaznenoga djela.

Pozivajući se i na izvješće HHO-a, zamjenik predsjednika Srpskoga narodnog vijeća Saša Milošević je rekao kako je riječ o posmrtnim ostacima civila srpske nacionalnosti s područja Medara.

"Sada je stvar na istražnom sucu i državnom odvjetništvu. Očekujemo relativno brzo podizanje optužnica protiv počinitelja. Mislim da to neće biti veliki problem jer je ovo relativno maleni teren i sve je zabilježeno. To nije bila dugotrajna akcija, tako da bi se stvari trebale brzo utvrditi", dodao je Milošević.

Po podacima Uprave za zatočene i nestale, Hrvatska traga za još 1875 nestalih osoba.