|

Završena ekshumacija na Igmanu, pronađeno 12 tijela ubijenih Bošnjaka

Završena ekshumacija na Igmanu, pronađeno 12 tijela ubijenih Bošnjaka
115
Klix.ba
7.6.2019. u 21:44
0
komentara
115

dijeljenja
Završena ekshumacija na Igmanu, pronađeno 12 tijela ubijenih Bošnjaka
Ekshumacija na lokalitetu Lokvice 1 ispod Golog Brda na Igmanu okončana je, a iz pronađene grobnice je ekshumirano 12 kompletnih tijela.
Kako nam je potvrđeno iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, radi se o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića.

"Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina, sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBIH, u ljeto 1992. godine. Nekima od žrtava bile su vezane noge vojnim opasačem. Uz njih su osim odjeće i obuće pronađenii lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, a pronađeno je i nešto nakita", rekla je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

Lokacija grobnice inače je otrkivena zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između INO BiH, Tužilaštva BIH, SIPA-e, FUCZ-a, a na tačnu lokaciju su ukazale čahure koje su pronađene na mjestu zločina, više od 30 njih.

"Tijela koja su danas ekshumirana prebačena su u JKP Gradska groblja Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži, a kako bi se identitet žrtava utvrdio DNK analizom. Porodice koje tragaju za svojim najmilijim informaciju o identitetu danas ekshumiranih žrtava mogli bi imati kroz šest do osam sedmica", objasnila je Fazlić.

Danas, nakon ekshumacije, porodicama koje su se našle na lokaciji dopušteno je da pregledaju posmrtne ostatke, a neki od njih su prepoznali lične stvari svojih najmilijih. U potrazi za nestalima u narednom periodu na ovom terenu će se nastaviti rad, te će se proširiti potraga na ovom mjestu kao i na još dva lokaliteta.
Radi se o priodnim vrtačama za koje se sumnja da kriju tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Inače, još uvijek se traga za više od 70 nestalih osoba sa područja Hadžića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.