BiH
1

Završena ekshumacija jednog kompletnog i dva nekompletna tijela u Bratuncu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na lokalitetima mjesta Voljavica i Orlica u opštini Bratunac, završen je proces ekshumacije i pronađeni su ostaci kompletnog tijela i nekompletni posmrtni ostaci dva tijela.

Aktivnosti na terenu je direktno nadgledao i vršio koordinaciju procesa ekshumacije, postupajući po naredbi postupajućeg tužioca, stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

U procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PS Bratunac.

Uzeti posmrtni ostaci su transportovani u JKP Komemorativni centar u Tuzli, gdje će biti obavljena njihova identifikacija metodom DNK analize. Prema veličini kostiju i dostupnim izjavama svjedoka, ostaci dva nekompletna pronađena tijela vjerovatno pripadaju dvojici dječaka bošnjačke nacionalnosti uzrasta oko 15-16 godina.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.