BiH
0

Završen seminar o reformi policije

FENA
Seminar o reformi sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini završen je danas u Sarajevu. Svrsishodna reforma policije će donijeti konkretnu dobrobit bh. građanima - povećanu sigurnost, efikasniju borbu protiv kriminala, te moguće putovanje u zemlje Evropske unije bez vize.

Zaključak seminara je da bi bh. parlamentarci trebali preuzeti vodeću ulogu u tom procesu, stoji u zajedničkom saopćenju Policijske misije EU-a, slovenskog Predsjedništva EU-a i slovenskog Centra za evropsku perspektivu.

"Policijska misija EU-a će imati ključnu ulogu u procesu nadgledanja implementacije dva zakona iz oblasti reforme policije. Dinamika implementacije je također bila tema jučerašnjeg sastanka između ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića i Kees Klompenhouwera", izjavio je brigadni general Vincenzo Coppola, šef Policijske misije EU-a.

"Pristup reformi policije se mora promijeniti kako bi odrazio stalne promjene realnosti u zemlji. Izmijeniti ćemo pristup od “vrha prema dnu” i primijeniti pristup “od dna prema vrhu” koji će omogućiti da postojeće policijske strukture bolje funkcionišu”.

Učesnici seminara su, između ostalih, bili i Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, Srđan Arnaut, zamjenik ministra pravde BiH, Osman Topčagić, direktor BiH Direkcije za evropske integracije i Kees Klompenhouwer, komandant civilnih operacija Vijeća Evropske unije, Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i posebni predstavnik EU-a i Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH.

Dvodnevni seminar je održan u organizaciji Policijske misije EU-a, slovenskog Predsjedništva EU-a i slovenskog Centra za evropsku perspektivu.