Dogovori i koalicije
174

Završen sastanak šestorke u KS: Nikšić će se kurtoazno odazvati Izetbegovićevom pozivu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predstavnici šest političkih stranaka koje namjeravaju napraviti vlast u Kantonu Sarajevo, bez SDA, sastali su se danas u Centrali SDP-a te razgovarali o budućem programu i djelovanju. Najavljene su buduće aktivnosti, ali i ponovljeno da SDA neće biti partner ove buduće koalicije.

Politički direktor SDP-a Damir Mašić kazao je da pregovori idu i više nego dobro, a u ime SDP-a je izrazio zadovoljstvo i vjeru da će skupštinska i buduća izvršna i zakonodavna vlast biti brzo formirane.

"Činimo sve da što prije finaliziramo koalicioni sporazum i da se to desi poštujući zakonske rokove. Pored razgovora i izraženog programskog opredjeljenja buduće zakonodavne i izvršne vlasti otvorili smo i druga pitanja poput zadržavanja broja ministarstava, dosadašnjeg broja uposlenika, pitanja eventualne preraspodjele unutar ministarstava, eventualnog spajanja, prekrajanja ili formiranja novih, a sve u cilju što brže i efikasnije vlade i skupštinske većine i svega što treba biti rezultat političkog dogovora u koji uopće ne sumnjamo da će se u konačnici dogoditi", kazao je Damir Mašić.

Mašić je na novinarsko pitanje da li će se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sastati s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem odgovorio da će se Nikšić najvjerovatnije kurtoazno odazvati formalnom pozivu koji je dobio.

"Ali ovi politički subjekti su naši partneri. SDA nije naš politički partner. Mi čvrsto stojimo u ovoj priči. Svako ima želje i ambicije i može slati pozive. Kurtoazija je odazvati se pozivu. Predsjednik Nikšić je precizno elaborirao stav SDP-a i lični o pozivu SDA. Sigurno neće razgovarati o Kantonu Sarajevo, jer ova priča ide nezaustavljivo naprijed", kazao je Mašić.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković je kazao da je ovo koncept u kojem okolnosti diktiraju da se završi što prije.

"Vodimo računa da u žurbi ne napravimo suštinski loš korak. Pri kraju smo izrade dokumenta koji nije viđen na bh. političkoj sceni, koji će jasno trasirati put svima nama koji budemo u vlasti", rekao je Konaković.

On je istakao da se razmatra i nacrt budžeta koji pravi stara vlada, a koji je, prema njegovim riječima, manjkav.

"Obaveza nam je da nova vlada iskontroliše proces donošenja budžeta i pošalje ga na usvajanje kao prijedlog, a to bi se moglo desiti oko 10. decembra. Nacrt budžeta koji planira stara vlada je manjkav, tu je neka agencija sa 79 uposlenih, a bilo je 22, zatim tu je više od 150 miliona KM povećanja za plate...", dodao je Konaković.

Edin Forto iz Naše stranke je kazao da se znatno ubrzavaju aktivnosti i da će se raditi još efikasnije.

"Govorit ćemo o resorima i personalnim rješenjima i bit ćete obaviješteni kada bude vrijeme", rekao je Forto.