Izborni zakon
48

Završen sastanak s Venecijanskom komisijom, Mašić tvrdi da HDZ nije pokazao želju za dogovorom

Piše: E. Lj.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Završen je prvi sastanak predstavnika političkih stranaka u našoj zemlji s predstavnicima Venecijanske komisije. Kako nam je nakon sastanka kazao Damir Mašić (SDP), predstavnici HDZ-a nisu pokazali želju za dogovorom.

Današnjem sastanku s predstavnicima stranaka prisustvovali su Šefik Džaferović iz SDA, Damir Bećirović i Zlatko Miletić iz Demokratske fronte, Damir Mašić i Zoran Mikulić iz SDP-a, Borjana Krišto i Bariša Čolak iz HDZ-a te Damir Arnaut iz SBB-a. Oni su iznijeli svoje prijedloge koji se odnose na izmjene Izbornog zakona u svjetlu implementacije presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

"Danas su uglavnom saslušani prijedlozi, obrazloženja i način viđenja koji smo iznijeli u vezi sa konkretnom implementacijom odluke Ustavnog suda kada je u pitanju, prije svega, predmet 'Ljubić'. Kada je riječ konkretno o SDP-u, mi smo obrazložili prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Federaciji BiH koji smo uputili zajedno sa kolegama iz Demokratske fronte. Na isti način su i druge kolege obrazložile svoje prijedloge koji su praktično pali i završili parlamentarnu proceduru", rekao je Damir Mašić za Klix.ba.

Dodao je da predstavnici HDZ-a ni na današnjem sastanku nisu pokazali želju za dogovorom oko bilo kojeg pitanja.

"Oni su nastavili svoju rigidnu politiku načina na koji oni vide implementaciju odluke, a koji se svodi na to da pokušavaju kroz rješenja koja predlažu i zagovaraju eliminisati da bilo ko drugi u budućnosti osim HDZ-a može utjecati na formiranje vlasti, ali i blokiranje svih procesa. To je jedno nedopustivo ponašanje i žao mi je što su nastavili u pravcu koji je prije nekoliko dana njihov predsjednik Dragan Čović i najavio kada je rekao da je priča o ovome završena što se njih tiče", rekao je Mašić.

Pojedinačni razgovori predstavnika stranaka s predstavnicima Venecijanske komisije bit će nastavljeni sutra, a u četvrtak će ponovo biti održan sastanak u plenumu.

Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija) je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Uloga Venecijanske komisije je pružanje pravnih savjeta državama članicama, a posebno pomoći državama koje žele uskladiti svoje pravne i institucionalne strukture s evropskim standardima i međunarodnim iskustvom u oblasti demokratije, ljudskih prava i zakona. Također, radi na diseminaciji i konsolidaciji zajedničkog konstitucionalnog naslijeđa, a zemljama u tranziciji pruža hitnu ustavnu pomoć.