Sarajevo
0

Završen sastanak regionalnih ministara sigurnosti / unutrašnjih poslova

FENA
Tarik Sadović, domaćin sastanka
Tarik Sadović, domaćin sastanka
Treći neformalni sastanak ministara sigurnosti / unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije završen je u subotu u Sarajevu potpisivanjem zajedničke izjave.

Izjava koju su potpisali ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović te ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović, Republike Hrvatske Tomislav Karamarko te Republike Srbije Ivica Dačić obavezuje nadležne na jačanje saradnje u oblasti organiziranog kriminala.

"Ministri su saglasni da će nastojati u svojim nacionalnim zakonodavstvima implementirati evropske standarde u cilju poboljšanja efikasnosti i olakšavanja međusobne saradnje, implementirati potpisane ugovore o policijskoj suradnji i zaključiti nove, ojačati saradnju u vezi s pranjem novca, finansijskim istragama i zaštiti svjedoka te unaprijediti saradnju u pogledu borbe protiv cyber kriminala", izjavio je Sadović novinarima.

Potpisana izjava podrazumijeva i da nadležni, u okviru zajednički prihvaćenih procesa saradnje, poput OCTA-e, te dosadašnjih dostignuća država regije u procesu provedbe standarda i normativa Evropske unije, izrade analitičke dokumente i na osnovu njih implementiraju zajedničke strateške dokumente u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije.

Jedna od stavki zajedničke izjave odnosi se na stalnu međusobnu komunikaciju visokih dužnosnika unutrašnjih poslova, koji će se sastajati svakih šest mjeseci, kao i na njihovu intenzivnu saradnju.

"Organizirani kriminal je problem regije i mi moramo sarađivati kako bismo bili uspješni u borbi protiv njega. Ovi sastanci su važni za sigurnost u regiji. Bez obzira na političke razlike, policijska saradnja mora biti intenzivna", kazao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Sastanku u Sarajevu prethodili su sastanci u Budvi i Beogradu, a 2009. neformalni susret ministara unutrašnjih poslova regije bit će održan u Zagrebu.

Satanku ministara u Sarajevu prisustvovao je kao poseban gost bivši slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate.