{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen prvi dan usmenog izlaganja dokaza SCG

F
8.3.2006. u 16:54
0
0
Završen prvi dan usmenog izlaganja dokaza SCG
0
Završen prvi dan usmenog izlaganja dokaza SCG
Usmenim izlaganjima glavnog agenta zastupničkog tima Srbije i Crne Gore Radoslava Stojanovića, koagenta Saše Obradovića i člana tog tima Tibora Varadija danas je u Međunarodnom sudu pravde u Haagu završen prvi dan usmenog iznošenja dokaza tužene strane po tužbi BiH protiv SCG za agresiju i genocid.
U Stojanovićevom izlaganju ukazano je na potrebu za rješavanjem spora dviju strana vansudskim i diplomatskim rješenjem, kao najboljim putem ka pomirenju.

Glavni agent zastupničkog tima SCG je naveo primjer događanja u Srbiji 5. oktobra 2000. godine kada su milioni ljudi izašli na ulice i oslobodili tu zemlju od režima Slobodana Miloševića i time međunarodnu zajednicu od briga za stabilnost Balkana. Pozitivnom smatra to što je nova vlast nastojala ispuniti međunarodne obaveze i počela odmah hapsiti i izručivati optuženike Haškom tribunalu za ratne zločine, uključujući bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugosavije Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije Milana Milutinovića i pripadnike Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Time su, prema njegovim riječima, u velikoj mjeri ispunjene obaveze prema Haškom tribunalu i dat doprinos utvrđivanju istine o događajima u BiH. Kazao je da je Haškom tribunalu dostavljeno više od 1.000 dokumenata, a SCG je otvorila državne arhive radi utvrđivanja pojedinačne odgovornosti počinilaca tih zločina.

Ta suradnja, smatra, nije rezultat samo obaveza države prema UN-u već i želje da se utvrdi istina i sudi svima za kršenje međunarodnog prava. Naglasio je da se pravi mir mora uspostaviti, ali da ga «moramo uspostaviti sami, jedni drugima priznati zločine i zajedno tražiti uzroke zlodjela".

»Nova demokratska vlast je uspostavila poseban sud za suđenje u predmetima ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije. Većina zločinaca je već osuđena, uključujući ubice Bošnjaka koji se vide na videosnimku koji je nedavno viđen u cijelom svijetu». Stojanovićeve su riječ. Tome je dodao spremnost tužene strane tražiti rješenje dijalogom, «jer je to jedini način da se dođe do suradnje među susjedima», kao i svoj zaključak da odluke bilo kojeg suda, uključujući ovaj, da se prihvati ili odbaci tužba, mogu dovesti do daljnjeg ekstremizma i stvaranja atmosfere u kojoj bi ekstremističke snage mogle utjecati na širu javnost.

Na kraju je, spomenuvši ranije pokušaje tužene strane da se dođe do vansudskog rješenja diplomatskg spora, najavio da će u daljem izlaganju zastupnički tim SCG pokušati dovesti u pitanje nadležnost Suda te osporavati "činjenične netačnosti sadržane u tužbi BiH».

Zastupnik Saša Obradović ustvrdio je u svom izlaganju da većina dokaza iznesenih od tužioca nije relevantna i da nema niti jednog dokaza koji potvrđuje tvrdnje bh. strane. Netačnim smatra tvrdnje o sistematskom ubijanju i stradanju u BiH tokom ratnog perioda.

«Nije mi namjera da poreknem da su se zločini desili, ali ih nije bilo onoliko koliko je navedeno u tužbi i oni su deset puta manji od navedenog, kazao je Obradović, pri tome navodeći primjere «pretjerivanja» u brojevima stradalih Bošnjaka i Hrvata u Zvorniku, Kozarcu kod Prijedora, Hambarinama, Bijeljini, Brčkom i logorima Keraterm, Luka i Omarska.

Ustvrdio je da se ne mogu smatrati vjerodostojnim i pouzdanim izvori navedeni u dokumentima tužioca, jer BiH u njima nije navela dokaze koji bi potkrijepili te navode. Također smatra da se konačni izvještaj Komisije UN-a ne može uzeti kao pouzdan dokaz pred Sudom, te da se svaka informacija iz tog izvještaja mora procjenjivati u odnosu na izvor, od slučaja do slučaja. A to je, kazao je, ono što je trebalo da bude zadatak podnosioca tužbe.

«Zločini su počinjeni, ali brojevi su bili deset puta manji nego što je to navedeno u tužbi BiH pred ovim sudom», naglasio je Obradović. Na kraju svog usmenog izlaganja on je uime Srbije i Crne Gore izrazio suosjećanje svim ljudima Bosne i Hercegovine koji su prošli kroz patnju.

Izlaganje Tibora Varadija imalo je za cilj osporiti prirodu sukoba u BiH i nadležnost Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Ustvrdio je da sukob u BiH, koji je označio kao veliku tragediju zbog broja počinjenih krivičnih djela, nije bio samo sukob Srba protiv nesrba. Pri tome je naveo primjer sukoba Bošnjaka i Hrvata, posebno u Mostaru, te sukobe "bošnjačkih frakcija" u regionu Bihaća. Smatra da to nije bio sukob dvije suverene države, nego sukob Srba, Bošnjaka i Hrvata. Kazao je da u samoj BiH postoje unutarnje kontroverze u vezi s ovom tužbom, između dvaju entiteta, «onih istih strana koje su učestvovale u konfliktu".

Varadi je kazao da SRJ nije bila članica UN-a u vrijeme podnošenja tužbe BiH 1993. godine te zato nije ni imala pristup Međunarodnom sudu pravde u to vrijeme i nije bila obavezna prema članu 9. Konvencije o genocidu, koji jedini daje jurisdikciju ovom sudu.

Zato je najavio da će se u nastavku izlaganja tima SCG ponovno otvoriti pitanje nadležnosti Međunarodnog suda pravde u ovom slučaju.

Usmeno izlaganje zastupničkog tima SCG nastavlja se u četvrtak. Taj tim ima, u prvom krugu, sedam dana na raspolaganju da iznese svoje protuargumente.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: