Sarajevo
801

Završen protestni skup LGBTI osoba: Od danas više nema povratka u tišinu, prestajemo biti nevidljivi

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Protestni skup u povodu zaštite prava LGBTI osoba koji je održan danas između zgrada Kantona Sarajevo i Predsjedništva BiH prošao je mirno i bez ikakvih incidenata. Nekoliko desetina osoba poručilo je s ovog mjesta kako ih zli komentari neće zaustaviti i da nasilje nad LGBTI osobama nije normalno.

Građani su držali transparente na kojim su pisale poruke "Nasilje je zabranjeno", "Ne treba mi dozvola da ponosno hoda", "Nada će uvijek biti glasna", "Volim više nego što se bojim", "Porodica nije privilegija nego pravo"...

Pismenu podršku učesnicima protesta su pružile strane ambasade u BiH, kao i Naša stranka, te pojedini političari.

"Način na koji smo morali organizovati ovaj skup i šutnja svih iz ovih zgrada pored nas glasno govori da nam je uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu okupljanja i udruživanja. Razlog okupljanja jeste što svakodnevno u našem društvu svjedočimo napadima na d lezbejkama, gayevima, biseksualnim, transeksualnim i interspolnim osobama, ne samo u porodici već i u školama, na fakultetima, radnim mjestima i u svim sferama javnog i društvenog života. Šaljemo poruku da od danas više nema povratka u tišinu i prestajemo biti nevidljivi", kazali su aktivisti.

Skup je osiguravao veliki broj policijskih službenika i pripadnika agencija za zaštitu.