BiH
0

Završen projekt utopljavanja Zavoda Mjedenica

FENA
Svečana ceremonija povodom okončanja projekta utopljavanja zgrada Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica upriličena je danas u ovoj ustanovi.

Ceremoniji su prisustvovali šef Ureda za saradnju u oblasti odbrane pri Ambasadi SAD-a pukovnik John Frick, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, direktor Zavoda Mjedenica Mirsad Asimović, profesori, učenici i mnoge druge zvanice, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Pukovnik John Frick kazao je da je ovo godišnji projekt koji je podržala američka komanda stacionirana u Evropi.

"U saradnji s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine partnerski djelujemo u humanitarnim projektima i pomažemo projekte širom BiH. Ova škola osigurava specijalno obrazovanje za oko 160 učenika i ovu školu pohađaju ne samo djeca iz Sarajeva nego i učenici koji dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine", pojasnio je Frick.

Načelnik Hadžibajrić istakao je da je projekt brzo dogovoren i da je sve završeno u najkraćem roku.

"Zamijenjena je kompletna krovna konstrukcija, unutarnja i vanjska stolarija, sanirani mokri čvorovi, kompletni molersko-farbarski radovi, oluci. Zahvaljujem Uredu za saradnju u oblasti odbrane pri Ambasadi SAD-a na realizaciji ovako značajnog projekta", kazao je Hadžibajrić.

Direktor Zavoda Mjedenica Mirsad Asimović zahvalio je svima na ukazanoj pomoći i na realizaciji projekta koji je uključivao kompletnu adaptaciju škola.

"Ovo je veliki dan za nas. Sada su mnogo bolji uslovi za život u internatu, za rad u školi. Mislim da će i zaposlenici biti mnogo više motivisani za rad", istakao je Asimović.

Projekt utopljavanja zgrada Zavoda Mjedenica je finansirala Evropska komanda američkih snaga (US EUCOM), putem svog Ureda za saradnju u oblasti odbrane pri Ambasadi SAD-a u BiH sa 485.000 dolara.

Općina Stari Grad je krajem prošle godine uputila američkoj ambasadi prijedlog za sanaciju Zavoda Mjedenica, s predmjerom radova, a dogovor je finaliziran početkom jula, kada je Općina dobila obavijest da će US EUCOM biti finansijer.

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica je ustanova koja postoji 66 godina i najstarija je specijalizirana ustanova za rad s djecom s posebnim potrebama. U ovoj ustanovi se nalazi vrtić za djecu s posebnim potrebama, specijalna osnovna škola, internat za djecu koja nisu iz Sarajeva i radionica za radnu okupaciju odraslih. Uposlenici Zavoda trenutno rade sa 165-oro djece, od kojih je 102 u osnovnoj školi, 28 u vrtiću, 30 u radionicama, dok u internatu boravi 66-oro djece.