BiH
0

Završen projekt "Učimo o ljudskim pravima"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", u saradnji sa Zavodom za specijalno obrazovanje i odgoj "Mjedenica" uz donatorsku podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, realiziralo je projekat "Učimo o ljudskim pravima".

"Projekt je realiziran tokom deset mjeseci, a bilo je 40 učesnika djece i roditelja. Radionice su održavane svaki mjesec", kazala je projekt menadžerica Mersiha Tufekčić, na danas održanom završnom okruglom stolu u Sarajevu.

Na okruglom stolu učesnici su naglasili problem marginaliziranja ove grupe. Prvi projekt ovakve prirode bavio se djecom romske nacionalne manjine, koji je također uspješno završen.

"Činjenica je da je obrazovanje na veoma niskom nivou na cijelom prostoru BiH tako i za djecu s posebnim potrebama pa i za one starije koji nemaju priliku da se obrazuju, iako je zakonima taj problem riješen. Inkluzija ove djece mora se vršiti postepeno jer nepravilna provedba može imati više štete nego koristi", kazao je Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja.

Naglasio je da je najpotrebniji timski rad psihologa, pedagoga i logopeda kojih nema dovoljno.

"Neprihvatljivo je da u Kantonu Sarajevo na pet škola imamo samo jednog psihologa. Ako želimo da djeca s posebnim potrebama treba da se uključe u redovno školovanje, moramo voditi računa da za to nisu stvoreni materijalni ni edukativni uvjeti. Rijetko koja škola ima uvjete da djeca u kolicima uđu u školu", dodao je.

Cilj projekta jest približavanje dječijih prava, ali i razvijanje osjećaja za zajedničko školovanje djece.

"Prava često samo deklarativno postoje dok je njihova primjena daleko od nas. Realizirali smo značajne teme koje se tiču obrazovanja djece s intelektualnim poteškoćama, socijalne i zdravstvene zaštite kao i profesionalnog zapošljavanja osoba s umanjenim intelektualnim mogućnostima", kazao je Haris Memišević, uime Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj "Mjedenica".

Na okruglom stolu je naglašeno da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja nije potpisala i ratificirala UN-ovu konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.

"Očekujemo da će se to desiti do 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom", kazao je Memišević.

U okviru projekta realizirano je osam radionica s tematikom od općeg obrazovnog značaja, s naglaskom na djecu s posebnim potrebama, u sferi ljudskih prava.