76 mina i bombi
47

Završen projekt čišćenja 3,8 miliona kvadratnih metara minirane površine

Klix.ba
Projekt oslobađanja ovako velike površine koja je desetljećima nakon rata bila nedostupna lokalnom stanovništvu općine Konjic, upravo je završen. Površina od 3,8 miliona kvadratnih metara minski sumnjive površine na područjima lokalnih zajednica Jošanica i Turija koje su naseljene i nalaze se u neposrednoj blizini gradskog područja Konjica, oslobođena je i predata na upotrebu lokalnoj zajednici.

Projekt je financirao U.S. State Department, a sredstva su usmjerena preko ITF Enhancing Human Security. O značaju ovog projekta oslobađanja minski sumnjive površine govori podatak da je u svim dosadašnjim projektima deminiranja poslije rata u ovoj općini deminirano 1,4 miliona kvadratnih metara, dok je samo ovim projektom oslobođeno 3,8 miliona kvadratnih metara.

Projekt je trajao pet mjeseci, a aktivnosti na terenu pratilo je i sveobuhvatno upoznavanje lokalnog stanovništva sa granicama deminirane površine. Izuzetna saradnja ostvarena je i sa lokalnim vlastima. Implementator aktivnosti deminiranja je Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini - MDDC sa svojim manuelnim deminerskim timovima, a pronađeno je i uništeno ukupno 76 minsko-eksplozivnih naprava.

Načelnik općine Konjic Emir Bubalo poslao je pismo Ambasadi SAD u Bosni i Hercegovini, u kojem se u ime stanovnika općine Konjic- općine koja je suočena sa velikim problemom minske opasnosti, zahvalio na nesebičnoj podršci Vlade SAD u oblasti deminiranja u BiH, te zahvalio i MDDC-u na kvalitetno obavljenom poslu.