{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen projekat uspostave donorske mreže u Kantonu Sarajevo

F
30.4.2008. u 13:40
0
0
Završen projekat uspostave donorske mreže u Kantonu Sarajevo
0
Završen projekat uspostave donorske mreže u Kantonu Sarajevo
Završetak projekta uspostave Donorske mreže u Kantonu Sarajevo svečano je obilježen danas u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
U realizaciji projekta koji je trajao godinu dana su učestvovali Health.net International za BiH, Udruženje studenata medicine u BiH, Bioetičko društvo u BiH, Udruženje kroničnih bubrežnih bolesnika KS-a, Udruženje kroničnih bubrežnih bolesnika FBiH, uz podršku KCUS-a i Ministarstva zdravstva Kantona. Projekt je finansirala Kanadska međunarodna razvojna agencija (CIDA).

Direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović je istaknuo da je u prethodnom periodu Donorska mreža registrirana kao fondacija, otvoreni su i opremljeni njeni uredi, obavljena istraživanja javnog mnijenja te objavljena monografija "Oni su briga svih nas". Također je otvorena i web stranica Donorske mreže.

Prema riječima predsjednice Donorske mreže u Kantonu Sarajevo dr. Halime Resić, osnovni cilj projekta je poboljšanje života pacijenata i razvijanje svijesti građana, jer je doniranje organa za mnoge, pa i veliki broj ljekara, još tabu tema.

U tom smislu je najavila da će se uskoro održati sastanci s predstavnicima Ministarstva zdravstva KS-a radi organiziranja sati o doniranju organa za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola u okviru nastave etike.

Dr. Resić je navela da je zaključno s 31. decembrom prošle godine u BiH na dijalizi bubrega bilo oko 2.500 pacijenata, od čega je za njih 500 potrebna transplatacija, što predstavlja pravu pandemiju bubrežnih bolesti. Ohrabruje podatak da je samo u Kantonu Sarajevu potpisano oko 6.500 donorskih kartica, a građani svakodnevno dolaze da ih potpišu.

Međutim, dr. Gavrankapetanović i dr. Resić su istaknuli da pored potpisane kartice, saglasnost za doniranje organa mora dati i porodica. Naveli su nedavni slučaj s KCUS-a kada je kod jednog potpisnika donorske kartice konstatirana moždana smrt, a samo se u takvim slučajevima može izvršiti transplatacija organa. Njegova porodica, međutim, nije željela da se izvrši donacija organa. Oni su zato poručili da takva zakonska rješenje treba mijenjati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: