BiH
0

Završen projekat "Učimo o ljudskim pravima"

FENA
Okruglim stolom "Ljudska prava, moja-naša prava, šta dalje", koji je u organizaciji Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" održan danas u Sarajevu, završen je projekt "Učimo o ljudskim pravima".

Projekt je realiziran deset mjeseci uz učešće stotinu korisničkih grupa Udruženja - djece žrtava rata, romske manjine i roditelja-staratelja djece žrtava rata. Organizirano je 30 radionica te dva predavanja s tematikom od općeg značaja u sferi ljudskih prava.

Koordinator projekta Mehmed Agić kazao je predstavnicima medija da je cilj projekta bio povećati nivo educiranosti spomenutih korisničkih grupa o poštivanju i zaštiti ljudskih prava kroz informiranost o zakonskoj uređenosti te oblasti.

Učenici, studenti, roditelji-staratelji i romske manjine, kazao je, informirane su i o tome kako da prepoznaju povrede i kršenja ljudskih prava te na koji se način prava iz te grupe ostvaruju, ali i povećavanju lične odgovornosti u djelovanju i njihovoj promociji.

Naglasio je da su radionice organizirane u Sarajevu, Tuzli i Visokom.

Agić je ujedno potcrtao da je ovo tek prvi u nizu projekata koje Udruženje namjerava realizirati, a sve u cilju da se građani osposobe za reagiranje u slučaju kršenja osnovnih ljudskih prava, posebno kada je riječ o djeci, manjinama i ženama u BiH.

Partneri u projektu bili su Civitas BiH, Udruženje "Amica Educa" iz Tuzle te Udruženje građana "Budi mi prijatelj" iz Visokog, a finansijsku podršku dala je Ambasada Švicarske u BiH.