BiH
0

Završen projekat deminiranja Vrela Bosne

FENA
Zahvaljujući finansijskoj pomoći Vlade Kraljevine Belgije, što je jedan od aktivnosti ove države u Bosni i Hercegovini, završeno je deminiranje parka Vrelo Bosne na Ilidži.

Tim povodom u ponedjeljak je na ovoj lokaciji održana ceremonija kojom je obilježen završetak spomenutog projekta.

Nevladina organizacija "Udruženje za eliminaciju mina" izvela je tehnički pregled i odstranjenje mina na terenu, pokrivajući 56.000 metara kvadratnih površine. Deminiranje je trajalo šest sedmica.

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović kazao je na ceremoniji kako svaki deminirani kvadratni metar površine potvrđuje da smo korak bliže konačnom cilju, a to je BiH sigurna od mina.

On je ustvrdio da se proces protuminske akcije već više od deset godina odvija kontinuirano, ali da je BiH i dalje minama najzagađenija u Evropi i da je ostalo još dosta teškoga i odgovornog posla u ovoj oblasti.

"Bosna i Hercegovina još nije sposobna sama finansirati veoma skupi proces deminiranja, te nam je stoga i dalje potrebna pomoć međunarodne donatorske zajednice, kojoj se priključila i Belgija", kazao je ministar Halilović.

Ukazao je na pitanje utjecaja poreza na dodanu vrijednost na proces deminiranja, odnosno utrošak donatorskog novca te izrazio nadu da će uskoro i taj problem biti riješen.

Osim ministra Halilovića, ceremoniji su prisustvovali predstavnici ambasada Belgije, SAD-a, međunarodnog Trust fonda za deminiranje, BHMAC-a i Općine Ilidža.