"Vjetrenica-Popovo polje"
0

Završen osmi međunarodni kamp

FENA
Osmi međunarodni speleološki kamp "Vjetrenica – Popovo polje" uspješno je završen, premda je protekao u sjeni negativne atmosfere koja je posljedica protuzakonitih radnji na Vjetrenici, stoji u saopćenju iz Speleološke udruge "Vjetrenica-Popovo polje".

Ističu kako štetne radove na osvjetljenju Vjetrenice svakodnevno izvodi općina Ravno, uprkos upozorenjima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 13. avgusta ove godine.

Kroz kamp koji je imao sjedište na tri mjesta ostvario se višeslojan speleološki program. U četiri dana izmjerena je nacrtana Doljašnica, najveći aktivni ponor Popova polja, obavljen je njezin biološki pregled i uzeti su uzorci za laboratorijsko istraživanje specifičnog kalcitnog sedimenta.

Vjetrenica i obližnja pećina Bjelušica pregledane su ciljano za potrebe projekta molekularnog genetskog određenja endemskih životinjskih vrsta Bosne i Hercegovine, koji provodi Institut za genetska istraživanja iz Sarajeva. U Doljašnici i Donjoj Vjetrenici, u kojoj je po ocjenama biospeleologa zapažena iznimno niska razina vode, nađeni su zanimljivi organizmi koji se nisu mogli odrediti bez laboratorijske pretrage.

Ponovo su detaljno pregledana neka mjesta u Vjetrenici i sakupljen materijal za studiju o izumrlim leopardima u Vjetrenici. Obavljena su terenska istraživanja reljefa Popova polja i na dva mjesta postavljeni su dodatni uređaji za mjerenje trošenja stijena. Prethodnih godina postavljeni uređaju sugeriraju da se radi o znatno bržoj koroziji vapnenca nego u sjevernom dijelu Dinarskog krša, ali za ozbiljniji zaključak treba mnogo godina mjerenja, stoji u saopćenju.

Inače, istraživanja se provode u sklopu projekta Akademije znanosti i umjetnosti BiH kojeg finansira UNESCO-ov program znanstvene participacije za upis Vjetrenice na Svjetsku listu, te ga financijski podržava federalno Ministarstvo okoliša i turizma.

U kampu je učestvovalo 15 speleologa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Prvi put nastupili su članovi netom registriranog Biospleoeloškog društva u Bosni i Hercegovini. Dva speleologa sudjelovala su na nedavnom Kongresu Međunarodne speleološke unije održanom u Teksasu, te su izvjestili članove kampa o raspravi koja je vođena na tom Kongresu o Vjetrenici. Naime, Kongres je zadužio Komisiju za zaštitu pećina da sastavi izvještaj o Vjetrenici.

Iz Speleološke udruge "Vjetrenica-Popovo polje" ističu kako su zadnjeg dana kampa doživjeli prijetnju da moraju za pet minuta napustiti 'gradilište'.

"Pećina koja je čitavu povijest do modernih vremena bila najsvetiji dio Popova polja, najstarije mjesto istraživanja krša u regiji i danas dokazano biološki najbogatija pećina u svijetu, umjesto da zaslužno postane simbol Bosne i Hercegovine i bude adekvatno zaštićena, prepuštena je za protuzakonito gradilište", navodi se u saopćenju.