Na simboličnom mjestu
1.8k

Završen mural posvećen Michaelu Schumacheru: Poklon Sarajeva za rođendan legendarnog vozača

V. K.
Mural je oslikan u Aerodromskom naselju u Sarajevu (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Mural posvećen legendarnom vozaču Formule 1 Michaelu Schumacheru, koji se prethodnih dana oslikavao na zgradi u Aerodromskom naselju u Sarajevu, zvanično je i završen danas - na dan rođenja proslavljenog njemačkog vozača.

Umjetnici Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, okupljeni oko udruženja "Obojena klapa", počeli su prije nekoliko dana oslikavati lik Michaela Schumachera na fasadi jedne od zgrada u Aerodromskom naselju.

Simbolično, zgrada se upravo i nalazi u dijelu grada gdje je Schumacher nakon rata u BiH posjetio djecu u okviru UNESCO-vog projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja.

Mural koji će krasiti ovaj dio Sarajeva dimenzija je 10x13 metara i prilikom njegove izrade korištene su boje koje pročišćavaju zrak.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Sedmerostruki svjetski prvak je krajem 2013. godine doživio tešku povredu glave i od tada se nalazi u induciranoj komi.

Podsjećajući da se Schumacher iskazao kao veliki prijatelj naše zemlje, umjetnici koji su oslikali ovaj mural poručuju da je on osmišljen u okviru kampanje Goethe-Instituta BiH pod nazivom "Ich BiH". Prethodno je u okviru iste kampanje u Mostaru oslikan mural Alberta Einstena, koji je naišao na sjajne reakcije.

Pored murala, građani Sarajeva su početkom decembra pokrenuli i online peticiju kojom žele dati podršku izmjeni naziva "A Transverzala" u naziv "Transverzala Michael Schumacher".

"Finansirao je opremanje kabineta za izradu ortopedskih pomagala za amputirce. Preko raznih udruženja je finansirao i druge projekte za pomoć djeci Sarajeva. Mnogu je djecu odveo koja su teško ranjena u ratu na dalje liječenje i rehabilitaciju u Njemačku", naveli su.

Dodali su da Schumacher nije želio da njegove posjete budu politički i medijiski praćene, jer je došao srcem a ne zbog javnog eksponiranja i publiciteta.

"Kada je nama bilo najteže on se sjetio nas, sada kada je njemu najteže' vrijeme je da se i mi sjetimo njega. Sarajevo neće zaboraviti", poručili su pokretači peticije.