Poruke biračima
262

Završen Erdoganov miting u Sarajevu uz jasne predizborne poruke

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Skupština Unije evropskih turskih demokrata u Zetri je završen Erdoganovim govorom koji je posvetio biačima u evropskim zemljama.

Blizu 15.000 posjetilaca u Zetri je ovacijama ispratilo obraćanje, prvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a potom i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Izetbegović je pozvao turske birače da daju podršku Erdoganu na izborima 24. juna, naglašavajući jake veze između BiH i Turske.

Erdogan je govorio duže od 30 minuta i za to vrijeme je naglasio dostignuća AK partije te ciljeve za koje se zalaže, uz poruku Evropi da su pali na ispitu demokratije, za razliku od BiH.

Podsjetimo, Njemačka i Austrija ranije nisu dozvolili Erdoganu održavanje ovakvog mitinga.

Erdogan je u Sarajevo stigao danas iz Ankare u 12 sati na Međunarodni aerodrom Sarajevo nakon čega su u zgradi Predsjedništva BiH sastanke održali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i lider Turske Recep Tayyip Erdogan kao i njihove delegacije.

Nakon sastanaka u zgradi Predsjedništva delegacije su se uputile na Šehidsko mezarje na Kovačima gdje su položili cvijeće i proučili fatihu prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Za to vrijeme supruga predsjednika Turske, Emine Erdogan, je svečano otvorila Kliniku za hematologiju na KCUS-u.

Erdoganu će do kraja dana biti uručen i počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, nakon čega će se vratiti u Ankaru.