Tužiteljstvo BiH
0

Završen dokazni postupak protiv Kujundžića

FENA
Nakon više od šest mjeseci suđenja i izvođenja 120 materijalnih dokaza, Tužiteljstvo BiH je završilo dokazni postupak protiv Predraga Kujundžića Prede, bivšeg komandanta jedinice “Predini vukovi”, koja je djelovala pri Vojsci Republike Srpske (VRS), javio je danas BIRN Justice report.

U materijalnim dokazima je i potvrda da je Kujundžić tokom 1992. i 1993. godine bio angažiran u vojsci te policiji, kao i policijska prijava iz 1992. prema kojoj je učestvovao u pljački stanovništva s područja Doboja.

Predrag Kujundžić Predo se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine učestvovao u progonima, ubistvima, silovanjima, stavljanjima u ropstvo te fizičkom i psihičkom zlostavljanju Bošnjaka i Hrvata na području Doboja.

Prema predloženim dokazima, Kujundžić je od oktobra 1991. do jula 1992. bio angažiran u Prvoj ozrenskoj brigadi pri VRS-u, a od jula 1992. do februara 1992. djelovao je u sastavu Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj.

Također je priložena službena zabilješka Centra javne bezbjednosti Banja Luka iz septembra 1992. u kojoj stoji da je Kujundžić “naprasita i izuzetno opasna osoba” i da je zajedno sa svojom jedinicom učestvovao u pljačkama na području općine Doboj.

“Prilikom čišćenja sela Bukovačke Čivčije zajedno sa svojom jedinicom pribavio je 350.000 njemačkih maraka. Također stoji da je prisvojio nekoliko stanova u Doboju te da je njegova četa odbila otići na ratište”, kazala je Božidarka Dodik, tužiteljica Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo je među materijalne dokaze uvelo zapisnike o izjavama 30 svjedoka koji su saslušani pred različitim organima u BiH tokom 2006. i 2007. godine i zapisnike o ekshumacijama posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u mjestu Makljenovac. Uloženi su i dokumenti međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija s podacima o zločinima počinjenim na području Doboja.

Sudsko vijeće je naložilo odbrani da do 6. oktobra dostavi plan izvođenja dokaza kako bi na narednom ročištu, 9. oktobra, Vijeće moglo donijeti odluku o nastavku suđenja.

Odbrana je istaknula da planira saslušati više od 40 svjedoka.