|

Završavaju se izgradnja i opremanje vrtića u Osnovnoj školi "Aneks"

Završavaju se izgradnja i opremanje vrtića u Osnovnoj školi "Aneks"
0
A. P.
12.7.2019. u 16:02
4
komentara
0

dijeljenja
1/15
2/15
3/15
4/15
5/15
6/15
7/15
8/15
9/15
10/15
11/15
12/15
13/15
14/15
15/15
Završavaju se radovi na izgradnji i opremanju vrtića u Osnovnoj školi "Aneks" koja je otvorena početkom protekle školske godine, tako da će stanovnici ovog naselja od naredne školske godine u sklopu škole imati i dječiji vrtić.
Njegovo stavljanje u funkciju doprinijet će ukupnom rješavanju problema listi čekanja na upis djece upredškolske odgojno - obrazovne ustanove na području najmnogoljudnije općine.

Iako je škola građena zajedno sa Općinom Novo Sarajevo i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Općina Novi Grad samostalno je finansirala izgradnju vrtića, jer ostali partneri u ovom projektu nisu iskazali interes za sufinansiranje tog projekta. Stoga je Općina Novi Grad rebalansom budžeta za 2018. godinu osigurala 280.000 KM, a izvođač radova je u sklopu postojećeg ugovora za izgradnju škole realizirao i radove na preuređenju jednog dijela školskog objekta za potrebe vrtića.

Njegovo stavljanje u funkciju vrlo je važna obzirom da se nalazi u naselju gdje do nedavno nije bilo ni škole, a sada će njegovi mještani dobiti i obdanište. To je posebno značajno za roditelje koji imaju djecu školskog i predškolskog uzrasta.
Obdaništem će upravljati Javna ustanova "Djeca Sarajeva" koja je završila nabavku opreme, kao i upis mališana i prijem stručnog kadra. Vršiteljica dužnosti direktorice JU "Djeca Sarajeva" Jasmina Čongo potvrdila je da će vrtić "Aneks", svoja vrata za mališane otvoriti 2. septembra 2019. godine, kada i počinje nova školska 2019/2020. godina, kao i da je u vrtić upisano 48 djece u dvije odgojne grupe: odgojna grupa od šest mjeseci do tri godine i odgojna grupa od tri godine do polaska u školu.

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano radi na rješavanju problema nedostatka mjesta za boravak mališana. U toku je odabir izvođača radova za vrtić "Vjeverica" na Alipašinom Polju, a u narednom periodu radit će se na tome da se još neki od prostora u općini Novi Grad stavi u funkciju dječijeg vrtića kako bi se riješio i problem upisa oko 290 djece koja su ove godine ostala neupisana u vrtiće na prostoru Novog Grada.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...