Preduzeće Park
115

Završava se uređenje dječijih i sportskih površina u parku Hastahana

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Izgradnja dječijih i sportskih površina u parku Hastahana, a koju realiziraju radnici preduzeća Park privodi se kraju i narednih dana bit će u potpunosti finalizirana.

Jučer je nakon montaže mobilijara za dječiju igru i zabavu izvršeno i postavljanje gumenih, odnosno zaštitnih podloga na igralištu. Okolni travnjak bit će također rekonstruisan, ali u proljeće naredne godine.

Prostor parka Hastahana bogatiji je i za dvije nove plohe i to jednu za odbojku, a drugu za mali nogomet na pijesku. Ovaj park smješten u samom centru grada, a koji će u toku narednog mjeseca i novogodišnjih praznika biti omiljeno okupljalište djece i mladih, pa i njihovih roditelja, bogatiji je i za novo, tačnije rekonstruisano košarkaško igralište. Sve navedene radove finansirala je Općina Centar, a izvođač je bilo preduzeće Park.

Povoljne vremenske prilike radnici preduzeća Park koriste i za završetak radova na sadnji novih sadnica ukrasnog grmlja, drveća i drugog zelenila, a prioritet imaju radovi dogovoreni s pojedinim općinama u Kantonu Sarajevo koji podrazumijevaju uređenje manjih zelenih površina, koje inače nisu predviđeni redovnim održavanjem. Tako je ovih dana novoizgrađeno šetalište na desnoj obali Miljacke u Novom Sarajevu uređeno sadnicama žive ograde. Naime, ovih dana radnici preduzeća Park izvršili su sadnju ligustruma od Mosta malezijsko-bosanskog prijateljstva do Bihaćke ulice i to uz rub staze za šetnju i rekreaciju. Radove hortikulturnog uređenja šetališta finansira Općina Novo Sarajevo, a isti podrazumijevaju nastavak sadnje i dopunu žive ograde uz stazu, jer je prethodnih godina izvršena sadnja od Otoke do Čengić Vile.

I u Vilsonovom šetalištu su završeni radovi na formiranju novog zelenog pojasa u blizini Treće gimnazije, kao i orezivanje odnosno uklanjanje četiri stara i rizična stabla. Prethodno je na tom dijelu ovog šetališta u zelenim pojasu, ali i u postojećoj aleji izvršena sadnja 30 novih, mladih stabala lipa.

Također na drugim lokacijama na području KS vrlo je aktivan angažmana jedinice za orezivanje i njegu stabala preduzeća Park. Zadatak iste je na osnovu rješenja i propisanih radova od strane općinskih službi, odnosno stručnih komisija orezati, djelimično ili u potpunosti ukloniti stara, bolesna ili stabla koja predstavljaju određeni problem stambenim ili drugim objektima, odnosno građanima. Orezivanje stabala u smislu podizanja nivoa krošnji uz saobraćajnice, oblikovanje krošnji i slično radi se i u okviru redovnog održavanja i to isključivo na javnim zelenim površinama obuhvaćenih Programom održavanja.

Shodno istom radnici Sektora održavanja, koji će u slučaju sniježnih padavina predstavljati zimsku službu ovog preduzeća, period prije padavina koriste za pripremu i uređenje zelenih površina i to na način da, osim svakodnevne higijene, prikupe i odvozu opalo lišće, okopaju i izvrše uzimljavanje sadnica ruža, čišćenje parkovskih i staza koje prolaze kroz zelene površine, utovar i odvoz prikupljenog otpada, sanaciju prokopa na području šest općina u KS.

Tako je jedinica preduzeća Park zadužena za njegu i orezivanje stabala, pomoću mehanizacije, odnosno auto korpi, samo u prethodna dva dana na području Centra u ulici Hadži Idrizova i u Velikom parku, kao i u Novom Sarajevu u ulici Derviša Numića izvršila orezivanje i njegu nekoliko stabala.