BiH
0

Zavodu za zdravstveno osiguranje prijavljeno više hiljada radnika

FENA
Federalno ministarstvo zdravstva saopćilo je da snažno podržava akciju kontrole rada na crno i pruža stručnu pomoć Federalnoj upravi za inspekcijske poslove u dijelu koji se odnosi na kontrolu prijave radnika zavodu zdravstvenog osiguranja i plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Ova akcija ima intenciju da upozori poslodavce na njihove obaveze, utvrdi slučajeve neizvršavanja zakonom propisanih obaveza, te poduzme upravne i druge mjere saglasno zakonu kada je u pitanju prijava radnika na odgovarajuće zavode, te redovno plaćanje doprinosa.

Također, intencija ove akcije je da skrene pažnju i radnicima da su oštećeni u ostvarivanju svojih osnovnih ljudskih prava.

Neprijavljivanjem radnika na zavod zdravstvenog osiguranja, radnik gubi pravo na korištenje zdravstvene zaštite iz sredstva obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Također i neuredno plaćenje doprinosa za zdravstveno osiguranje, daje pravo zavodu zdravstvenog osiguranja da obustavi pružanje zdravstvene zaštite osiguraniku.

"To znači da je onda radnik prisiljen da sam plaća zdravstvene usluge, lijekove, a gubi pravo i na naknadu plaće za bolovanje u trajanju više od 42 dana koja se saglasno zakonu isplaćuje iz sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja." navodi u saopćenju Federalno ministarstvo zdravstva.

Ova akcija već sada daje rezultate jer je u posljednjih deset dana prijavljeno više hiljada novih radnika.

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da su pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na zdravstveno osiguranje osnovna ljudska prava koja su garantovana svakom radniku po osnovu radnog odnosa.

Obaveza je poslodavca prijaviti radnika na zavod zdravstvenog osiguranja, te za njega uredno izmirivati doprinose za zdravstveno osiguranje, svakog mjeseca s isplaćivanjem plaće.

Saglasno Zakonu o zdravstvenom osiguranju, poslodavac kod kojeg je uposlen radnik je obveznik uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Obaveza poslodavca, utvrđena Zakonom o doprinosima, jeste da svakog mjeseca uredno obračunava i plaća doprinose (penzijsko-invalidsko, zdravstveno i po osnovu nezaposlenosti) zajedno s isplatom plaće, te istog dana (a najkasnije narednog) podnese specifikaciju i dokaze Poreznoj upravi Federacije BiH o izmirenim obavezama po osnovu isplate plaće i plaćanja doprinosa.

Porezna uprava Federacije BiH ovlaštena je zakonom za nadzor i kontrolu obračuna i plaćanja doprinosa te prinudnu naplatu neplaćenog doprinosa.