BiH
0

Zavodu Pazarić donirane sadnice voća

Sarajevo-x.com
Predsjednik i članovi Savjeta Mjesne zajednice "Koševsko brdo" posjetili su 5. aprila 2011. godine "Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić". Tom prilikom su predstavnici Mjesne zajednice i Općine Centar osoblju i štićenicima Zavoda uručili donaciju - 25 sadnica voća (jabuka, višnji, trešnji, šljiva...).

Prema riječima sekretara MZ "Koševsko brdo" Vekasa Bugarića, opredijeljenost za doniranje sadnica ima za cilj da se doprinese zaštiti okoline i očuvanju prirode. Direktor Zavoda Jasmin Ćerimagić se zahvalio predstavnicima Mjesne zajednice i Općini Centar na donaciji i kontinuiranom doprinosu stvaranju uslova za bolji i humaniji život osoba sa posebnim potrebama, ističući da je ovoj ustanovi svaki vid pomoći dobrodošao.

Zavod za zaštitu djece i omladine u Pazariću je ustanova za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i osposobljavanje za život i rad djece i omladine sa invaliditetom – sa smetnjama u psihičkom razvoju umjerenog, težeg i teškog stepena, kao i lica sa kombiniranim smetnjama. Štićenici Zavoda imaju odgovarajuću medicinsku skrb, hranu i smještaj te su svakodnevno uključeni u radne terapije (grnčarija, izrada tapiserija, rad u stolarskoj radionici, uređenje okućnice, rad u plastenicima i drugo).

Zavod trenutno zbrinjava oko 400 štićenika sa kojima rade i o njima brinu stručnjaci raznih profila koji su neophodni za funkcioniranje ustanove ovakvog tipa, saopćeno je iz Općine Centar.