BiH
14

Zavod za zapošljavanje KS: S evidencije smo skinuli 33 studenta, nije nam dostavljen valjan spisak

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon informacije da je veliki broj studenata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) skinut sa Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo iako za to nisu ispunjeni uvjeti, iz zavoda ističu da su ove godine s evidencije skinuta 33 studenta te odjavila koja su se nalazile na spiskovima redovnih studenata dobijenih od UNSA, ali da ni za jednog studenta nije bilo navedeno da studira po DL modelu (učenje na daljinu), a koji nemaju status redovnog studenta .

Na osnovu dobijenog mišljenja koji je Zavod za zapošljavanje KS dobio od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS 28. novembra 2016.godine navodi se da studenti koji studiraju po DL modelu nemaju status redovnog studenta.

Iz zavoda ističu da se na spiskovima redovnih studenata, koje Služba kod redovne provjere statusa nezaposlenih osoba, svake godine dobija od fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nalaze se i DL studenti, kao redovni, bez naznake da su DL studenti.

Zavood za zapošljavanje KS ima obavezu, pravo postupati isključivo na bazi validnih dokumenata, a to su dokumenti koje izdaje fakultet Univerziteta u Sarajevu.