Svaka regija mora imati zalihe
0

Zavod za transfuziologiju FBiH ove godine ima 15.000 darivalaca

Piše: E. G.
Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH bi pred kraj ove godine trebao dobiti i 15-hiljaditog darivaoca krvi u ovoj godini, rekao je za Sarajevo-x.com direktor Zavoda prof. dr. Midhat Haračić.

Prema njegovim riječima, u protekle dvije godine primijetan je rast broja darivalaca krvi, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj.

"Broj darivalaca krvi prema našim podacima se u prošloj godini povećao za 3,5 posto, a po onome što već sada možemo vidjeti, u ovoj godini će to biti povećanje za 15 posto. Kao i u ostatku Evrope i mi težimo tom evropskom strandardu 'sami sebi dovoljni', to znači da svaka regija sama za sebe ima dovoljno darivalaca i dovoljne zalihe krvi. U nekim slučajevima to je kod nas već postignuto, dok u drugima opet nije. Što se tiče našeg Zavoda mi smo pomagali malo Goraždanskoj regiji koja nije imala dovoljno svojih zaliha", kaže prof. dr. Haračić.

Poznato je da zakoni koji regulišu distribuciju i izdavanje krvi u oba entiteta kažu da ona nije dozvoljena osim u vanrednim situacijama, ali upravo zbog toga što svaka regija (u administrativno-medicinskom smislu) ima dovoljne količine krvi u transfuzijskim zavodima, kažu da ovakvo zakonsko rješenje ne predstavlja problem.

"Naravno, Republika Srpska, kao i Federacija BiH, što je regulisano navedenim zakonskim aktima ili u skladu sa sporazumom o poslovnoj saradnji, mogu u vidu humanitarne pomoći, odnosno vanrednih situacija, kao što su prirodne nesreće, hitne i medicinski opravdane potrebe, da vrše izvoz i uvoz krvi na osnovu posebne dozvole koju izdaje resorno ministarstvo", rekla je za Sarajevo-x.com direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske prim. dr. Gordana Guzijan.

Profesor Haračić kaže da, ukoliko bi dobili zahtjev da pošalju krv bilo gdje u BiH, to ne bi predstavljalo nikakav problem, tvrdi da zavodima nije cilj da darivaoci odlaze negdje van svoje sredine i daruju krv.

"Jedini problem je ako neko od pacijenata ima operaciju van mjesta ili entiteta gdje živi pa je potrebno da mu srodnici daju krv, onda kada jedino i može dobiti krv od srodnika, tada darivalac mora ići direktno dati krv. U slučajevima kada bilo gdje u BiH postoji neka vanredna situacija mi na zahtjev šaljemo krv", kaže prof. dr. Haračić.